Jump to content

Osam pravnika traži od ICC-a istragu o ratnim zločinima u Iraku


Zex

Osam međunarodnih pravnika zatražilo je u utorak od Međunarodnog kaznenog suda istragu kojom bi se istražilo jesu li članovi britanske vlade počinili zločine protiv čovječnosti u Iraku 2003.[PRBREAK][/PRBREAK]LONDON - U podnesku koje u utorak treba biti predano glavnom tužitelju ICC-a u Den Haagu Luis Moreno-Ocampu ti stručnjaci opravdavaju svoj postupak činjenicom da su snage američko-britanske koalicije u ratu u Iraku upotrijebile kazetne bombe i streljivo s osiromašenim uranijem.

 

Osam pravnika koji su sastavili taj dokument su 8. i 9. studenoga 2003.na poticaj nevladine organizacije Peacerights saslušali su u Londonu svjedoke i stručnjake koji su tvrdili da je to oružje bilo upotrijebljeno u sukobima protiv snaga Sadama Huseina.

 

Oni tvrde da imaju 'dovoljno dokaza' za pokretanje takve akcije pri ICC-u. Pravnici također postavljaju pitanja u vezi napada snaga američko-britanske koalicije na novinare.

 

 

Vlade koje su pokrenule sukob u Iraku moraju odgovarati za ratne zločine koje su počinile - poručili su pravnici Peacerightsa

 

 

'Međunarodni zakoni ne priznaju pravdu pobjednika i dvije suprostavljene strane u ratu u Iraku moraju dati objašnjenja', rekao je Phil Phiner iz Peacerightsa. Brojne cijenjene organizacije i pravnici su izrazili ozbiljnu zabrinutosti u vezi 'neopravdanih civilnih gubitaka, posebice zbog upotrebe kazetnih bombi u urbanim zonama'.

 

'Iznimno je važno za one koji su izgubili život u sukobu i za buduće generacije da dužnosnici vlada koje su pokrenule sukob budu u potpunosti odgovorne za ratne zločine koje su počinili', dodao je Phil Shiner.

 

 

AFP


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija