Jump to content

Osijek: predstavljena knjiga o sudskom procesu Ćirilu Kosu


Mrljavac
 Dijeli

OSIJEK, 28. svibnja 2009. (Hina) - Nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić predstavio je večeras u dvorani osječke gornjogradske Župe sv. Petra i Pavla knjigu "U ime naroda", koja govori o sudskom procesu biskupu Ćirilu Kosu te profesorima i bogoslovima đakovačkog sjemeništa.[PRBREAK][/PRBREAK]Knjiga je izašla u izdanju Državnog arhiva u Osijeku i Đakovačko-osječke nadbiskupije i metropolije i originalni je dokument sudskog procesa 1959./1960., s izvornim gradivom sudskog procesa objavljenog na 484 stranice.

 

Nadbiskup Srakić je istaknuo kako je riječ o politički montiranom procesu tadašnjem duhovniku đakovačkog sjemeništa Ćirilu Kosu te profesorima i bogoslovima s jasnim ciljem totalitarnog komunističkog režima da se, nakon Zagreba, Rijeke i Splita, uništi i đakovačka Crkva.

 

I sam sudionik tog vremena, nadbiskup Srakić je opisao uhićenje Ćirila Kosa, suđenje, obranu koja, kako je rekao, nije imala šanse jer je osuda unaprijed bila napisana.

 

Srakić je naveo kako je Ćiril Kos iz zatvora na 108 stranica toalet-papira dostavio i svoju oporuku. Tu oporuku na svu sreću sačuvao sam do danas, rekao je.

 

U montiranom političkom procesu u kojem je biskup Ćiril Kos osuđen na sedam godina strogog zatvora, kasnije smanjenog na pet godina, a ostali na pet, četiri i tri godine strogog zatvora, bilo je svima jasno, kako je rekao Srakić, da je riječ o osudi hrvatske Crkve, koja je unatoč proganjanju bila snažna i odana Isusovom poslanju.

 

Šest pripadnika Đakovačko srijemske biskupije i četiri Vrhbosanske nadbiskupije osuđeno je u jednom od najtežih sudskih procesa za crkvu 1959. i 1960. godine "u ime naroda", a ja se pitam, kako je rekao Srakić, sada, kao i tada: "U ime kojeg naroda?".

 

O knjizi su govorili i Stjepan Sršan, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku i priređivač knjige te Miroslav Akmadža, povjesničar, koji je istaknuo kako je riječ o posebno značajnoj knjizi za sadašnje, ali i buduće naraštaje, jer se na temelju autentičnih sudskih zapisa i gradiva točno može iščitati komunistički stil rada.

 

Biskup Ćiril Kos bio je optužen samo na temelju jednog pisma kardinala Stepinca koje je kod njega pronađeno, a teretilo ga se da zajedno s ostalim profesorima i bogoslovima đakovačkog sjemeništa "podriva državu i bratstvo i jedinstvo".

 

Stjepan Sršan, također sudionik osude "u ime naroda", ispričao je kako je kao mladi bogoslov bio uhićen, ispitivan te kako je doživio sudski proces u kojem nije bio kriv .

 

Đakovačko i srijemski biskupom Ćiril Kos je postao 1974. i bio je izuzetno omiljen biskup u narodu. Umro je 6. srpnja 2003.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija