Jump to content

Osijek: V. Pusić o reformi pravosuđa


Mrljavac
 Dijeli

OSIJEK,13. studenoga 2009.(Hina) - Predsjednička kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas u Osijeku da pristupne pregovore s Europskom unijom moramo iskoristiti kako bismo u pravosuđu uspostavili sustav selekcije i napredovanja ljudi u toj profesiji koji će se temeljiti na vrednovanju znanja, kvalitete i sposobnosti.[PRBREAK][/PRBREAK]Govoreći na predavanju "Korupcija i pravosuđe" u prostorijama osječke podružnice Hrvatskog odvjetničkog zbora (HOZ) Pusić je ustvrdila kako je hrvatsko pravosuđe prošlih godina stradavalo i zbog degradacije profesije. Zauzela se za državnu pravosudnu školu kao način selekcije budućih sudaca i državnih odvjetnika.

 

"Ta se selekcija treba udaljiti od bilo čije osobne procjene i temeljiti na objektivnim pokazateljima, kao što su prosjek uspjeh na studiju, pravosudni ispit, testiranje pri ulasku i izlasku iz državne pravosudne škole te objava rang-liste kandidata, kako bi se znalo tko ima pravo prvenstva u zapošljavanju, pri otvaranju novih radnih mjesta u pravosuđu", istaknula je Pusić.

 

Dodala je da bi se Državno sudbeno vijeće (DSV) tako oslobodilo utjecaja političkih stranaka, pri čemu je ocijenila kako problem korupcije u Hrvatskoj "nije pitanje pojedinačnih slučajeva, nego pitanje kulture jer gotovo svi smatraju da se ništa ne može postići bez veza i poznanstava, mita ili stranačke povezanosti".

 

"Tu vrstu kulture treba početi demontirati i tvrdim da u tome da treba početi od vrhova vlasti jer se inače stvara dojam da se hvataju samo 'sitne ribe'", istaknula je Pusić i dodala da se otvaranje pregovaračkog poglavlja o pravosuđu očekuje do kraja ove godine, a zatvaranje do polovice iduće godine.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija