Jump to content

Otvoren nova zgrada Upravnog suda


Zex

Upravni sud Republike Hrvatske od danas će raditi u novouređenoj zgradi na križanju Frankopanske i Dalmatinske ulice, prvoj vlastitoj zgradi tog suda osnovanog još 1977.[PRBREAK][/PRBREAK]Zgradu u čije se uređenje utrošilo oko 14 milijuna kuna danas je svečano otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, u nazočnosti ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt, predsjednika Ustavnog suda Petra Klarića i drugih pravosudnih dužnosnika.

 

Po riječima predsjednika Upravnog suda Mladena Turkalja, novi prostori omogućit će temeljne radne uvjete tom pravosudnom tijelu zaduženom za kontrola zakonitosti pojedinačnih upravnih akata.

 

Podsjećajući na tradiciju upravnog sudovanja Turkalj je kazao da je Upravni sud od svog osnutka do početka 90-godina radio kao uzorno i ažurno tijelo. No, zbog velikog priljeva, broj neriješenih predmeta 1999. prešao je 50 tisuća, da bi tri godine kasnije bio smanjen na oko 13 tisuća predmeta.

 

"Ova zgrada omogućit će daljnji nastavak trenda smanjenja broja neriješenih predmeta", ustvrdio je Turkalj.

 

Ministrica pravosuđa kazala je da je podizanje prostornih kapaciteta sudova jedno od strateških odrednica u nastojanjima za učinkovito pravosuđe te da uređenjem ove zgrade profitira i Vrhovni sud koji je do danas ustupao prostor Upravnom sudu.

 

Počeci upravnog sudovanja u Hrvatskoj sežu u drugu polovicu 19. stoljeća, a do osamostaljenja tog suda, u srpnju 1977., sudska kontrola zakonitosti upravnih akata bila je osigurana u okviru upravnog odjela Vrhovnog suda. Upravni sud danas ima 28 sudaca i 20 savjetnika od ukupno 86 zaposlenih.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija