Jump to content

Ožbolt na sastanku predsjednika viših sudova


Zex

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt bila je gost na sastanku predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića s predsjednicima viših sudova kako bi se neposredno upoznala sa stanjem u sudbenoj vlasti.[PRBREAK][/PRBREAK]Iz Vrhovnog suda priopćeno je da su predsjednici svih županijskih sudova, Visokog prekršajnog, Upravnog i Visokog trgovačkog suda u raspravi o radu sudova u prošloj godini ukazali na potrebu da se nastavi popunjavanje sudova dovoljnim brojem sudaca, sudskih savjetnika i drugog sudskog osoblja.

 

Razgovaralo se i o drugim mjerama koje bi pridonijele rješavanju velikog broja predmeta, primjerice premještanjem određenog broja predmeta s više na manje opterećene sudove, većem angažmanu sudskih savjetnika ali i nužnim izmjenama propisa koji bi pojednostavili sudske postupke.

 

Ocijenjeno je da posebnu pozornost valja posvetiti radu sudova u Zagrebu i Splitu, jer je tu koncentriran najveći broj neriješenih predmeta, a ti sudovi nemaju ni dovoljan broj sudaca i drugog sudskog osoblja niti poslovnog prostora.

 

Također je ocijenjeno da bi bilo korisno u većim gradovima osnovati specijalizirane sudove, primjerice kaznene ili građanske.

 

Predsjednici sudova izrazili su nezadovoljstvo načinom financiranja sudova, osobito kada je riječ o nedovoljnim sredstvima za stručno usavršavanje sudaca, literaturu, plaćanje usluga sudskih vještaka i plaćanje drugih troškova, ali i odlukom Vlade da se sucima ne prizna pravo na dodatak za staž.

 

Kako je priopćeno, time su suci stavljeni u neravnopravni ustavni položaj prema drugima koje se financira iz Državnog proračuna.

 

Smatraju da je posebno loše što su zbog toga potpuno izjednačena primanja sudaca početnika i onih koji su pred mirovinom.

 

Ukazano je da u velikoj mjeri rad sudova otežava i služba dostave poziva i drugih sudskih pismena, pa se zakazane rasprave zbog nedolaska stranaka odgađaju, što produljuje ionako duge postupke.

 

Upozoreno je i da nisu učinkoviti ovršni postupci kroz koje se prisilno provode pravomoćne sudske odluke jer su propisi za njihovu provedbu 'komplicirani i nedorečeni'. Takvo stanje, smatraju predsjednici sudova, potiče dužnike da ne ispunjavaju svoje obveze, što negativno utječe na građanski i poslovni moral. Zatraženo je, stoga, da se ti propisi hitno izmijene kako bi sudovi dobili učinkovito sredstvo za provedbu svojih odluka.

 

 

Hina


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija