Jump to content

Počeo screening za carinsku uniju


Ane

Eksplanatorna faza screeninga za poglavlje carinske unije započela je u danas u Bruxellesu, gdje će predstavnici Europske komisije objašnjavati hrvatskim i turskim pregovaračima europsku pravnu stečevinu na tom području.[PRBREAK][/PRBREAK]Specifičnost ovoga poglavlja jest u tome što Europska unija kao carinska unija nema svoje carinske službe, nego poslove carinjenje obavljaju one zemlje članice čije su granice ujedno i vanjske granice EU. Stoga će Hrvatska s danom ulaska u EU preuzeti carinske poslove od Slovenije i Mađarske, a do toga trenutka mora osposobiti carinsku upravu za obavljanje te zadaće.

 

U utorak, prvog dana screeninga, predstavnici Europske komisije objašnjavat će acquis communautaire, zajedničku pravnu stečevinu, koji se odnosi na carinske postupke, carinska oslobađanja, postupak provoza te postupke s ekonomskim učinkom.

 

Drugi dan na redu je carinska klasifikacija i tarife, carinske vrijednosti, porijeklo roba i međunarodna carinska suradnja.

 

Prema riječima hrvatske pregovaračice za ovo poglavlje Martine Dalić, Hrvatska je na zakonodavnom planu u ovom poglavlju u velikoj mjeri usklađena, a najveći posao očekuje Carinsku upravu, koja se mora osposobiti za praktičnu provedbu svih aktivnosti koje provodi carina EU.

 

Druga, bilateralna faza screeninga za ovo poglavlje bit će održana 15. i 16. ožujka, kada će članovi hrvatskog pregovaračkog tima prezentirati dosad ostvarenu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom u ovom poglavlju.

 

Hina


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija