Jump to content

Počeo screening za poglavlje “pravda, sloboda i sigurnost”


Ane
 Dijeli

U Bruxellesu počeo je trodnevni prvi dio screeninga, dakle pregled pravne stečevine Europske Unije za poglavlje pravda, sloboda i sigurnost. Hrvatsko izaslanstvo slušat će prezentaciju Europske komisije o području koje je u posljednjih nekoliko godina doživjelo velike promjene i na području pravne stečevine.[PRBREAK][/PRBREAK]“Ovo područje obuhvača pitanje viza, migracija, Schengena i vanjskih granica, trgovine ljudima, područje pravne suradnje, borba protiv terorizma i organiziranog kriminala, pokazuje koliko je sve to vrlo osjetljivo područje koje je bitno i za nacionalnu sigurnost”, naglasila je Snježana Bagić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa.

 

Ovo poglavlje je vrlo složeno i opsežno jer obuhvaća 10 do 11 područja. Osim toga poglavlje ima određenu dinamiku, jer postoji pomična crta, primjerice oko legalnih migracija.

 

Što to zapravo znači za Hrvatsku i hrvatske građane? Kao prvo postizanjem europskih standarda povečat će se pravna sigurnost, zatim ubrzati će se postupci od međunarodnog karaktera, na primjer pravna pomoć i skraćenje procedure primjerice plaćanje alimentacije među državama.

 

“Što se Hrvatske tiče čini mi se da je to specifičnost ovoga područja da naglasak neće biti samo na formalnoj strani dakle na usklađenosti našeg zakonodavstva s acquijem - pravnom stečevinom na ovom području – nego i s našom sposobnošću i spremnošću da to implementiramo, dakle da primjenjujemo i da imamo dovoljan broj zaposlenika, posebice za područje granica, te da li su nam infrastruktura, oprema i obrazovanje takve da udovoljavaju onome što se smatra na ovom području europskim standardima”, pojašnjava Bagić.

 

Kada Hrvatska postane članicom na ovim područjima tražit će se o nje veća ulaganja, primjerice osposobljavanje djelatnika za ovo područje, prije svega carinici ili pogranična policija. Zašto, odgovara Snježana Bagić: “Zato što će trebati zaposliti carinske i granične policajce, a to je povezano sa znatnim financijskim sredstvima i ulaganjima, jer njihovo zapošljavanje i obučavanje traži znantna financijska ulaganja”.

 

Prema nekim prvotnim procjenama Hrvatskoj je potrebno do članstva oko 8.000 graničnih policajaca. U tu svrhu Hrvatska namjerava upostaviti suradnju s European Police College.

 

Hrvatska već sudjeluje u fondovima iz koje dobiva pomoć, a za ovo područje to su sredstva iz programa CARDS odnosno PHARE.

 

O pravosuđu danas nije bilo riječ je se o njemu pregovara u poglavlju 23 koje će se otvoriti za dva mjeseca. U poglavlju pravda sloboda i sigurnost pravosuđe je dotaknuto samo u dijelu prava suradnje u građanskim i pravnim stvarima.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija