Jump to content

Poduprte izmjene zakona o poljoprivrednim proizvodima


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 2. veljače 2011.(Hina) - Saborski zastupnici poduprli su danas izmjene zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, kojima se, kako je istaknuto, s jedne strane daju jamstva poljoprivrednicima u slučaju tržišnih poremećaja, a s druge potrošačima jamči kvalitetan i zdravstveno ispravan proizvod.[PRBREAK][/PRBREAK]Državni tajnik Josip Kraljičković obrazložio je da tržište poljoprivrednih proizvoda moramo uskladiti s propisima EU-a, na temelju obveze koju smo preuzeli za zatvaranje pregovora o poglavlju 11.

 

Zakonom predviđene mjere za uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda odnose se, među ostalim, na žitarice, šećer, hmelj, maslinovo ulje, voće i povrće, vino, cvijeće, meso, jaja, mlijeko i pčelinje proizvode.

 

Mjere se odnose na tržišne intervencije, potpore privatnom skladištenju, sustav proizvodnih ograničenja, trgovinu s drugim zemljama (uvozne i izvozne dozvole, carinske kvote, izvozna kvota za šećer) te pojedine sektore (mlijeko, šećer, vino, hmelj).

 

Krešo Filipović je u ime Kluba HDZ-a podupro zakonske izmjene, istaknuvši kako se hrvatskim poljoprivrednicima jamči da u slučaju ozbiljnijih poremećaja na tržištu neće ostati zakinuti i prepušteni sami sebi, već će imati kvalitetan pravni okvir za rješavanje takvih teškoća.

 

Zakonskim se okvirom uklanjaju posljednje zapreke za preuzimanje pravne stečevine EU-a u uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda te omogućuje hrvatskim potrošačima da dobiju kvalitetan i zdravstveno ispravan poljoprivredni proizvod, ustvrdila je Marijana Petir (Klub HSS-a).

 

S njom se složio i Zlatko Koračević, istaknuvši kako potpora Kluba HNS-HSU-a zakonskom prijedlogu nije upitna jer je riječ o ispunjavanju obveza preuzetih radi zatvaranja poglavlja 11 u pregovorima s EU-om.

 

Upozorio je, međutim, da vlada nije ispunila obvezu donošenja nacionalnog programa za poljoprivredu i ruralni razvoj, koju je preuzela na temelju zakona o poljoprivredi.

 

Sabor je završio današnje zasjedanje.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija