Jump to content

Pokrenut projekt jačanja provedbe prava intelektualnog vlasništva


Mrljavac

ZAGREB, 19. veljače 2009. (Hina) - Phare 2006 Twining projekt "Jačanje provedbe prava intelektualnog vlasništva", vrijedan 1,27 milijuna eura, kojemu je svrha ojačati kapacitete središnje uprave u borbi protiv krivotvorenja i piratstva u Hrvatskoj, otvoren je danas na svečanosti u EU info centru u Zagrebu.[PRBREAK][/PRBREAK]Projekt se nadograđuje na zatvoreno Poglavlje 7 - Pravo intelektualnog vlasništva, finacira ga EU, a provodit će se idućih 17 mjeseci u suradnji sa zemljom partnerom Danskom.

 

Milijun eura namijenjeno je jačanju administrativnih kapaciteta, usklađivanju zakonodavstva i potpori Informacijskome centru Zavoda za intelektualno vlasništvo koji koordinira projekt, a za opremu je namijenjeno 270.000 eura.

 

Projekt je namijenjen Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu unutarnjih poslova, Carinskoj upravi i Državnom inspektoratu, rekla je zamjenica ravnatelja Zavoda Ljiljana Kuterovac.

 

U sklopu projekta europski stručnjaci poučavat će djelatnike ustanova koje štite prava intelektualnog vlasništva, a jačat će se i svijest građana o važnosti intelektualnog vlasništva.

 

Krivotvorenje, primjerice autodijelova ili dječje hrane, provodi se na međunarodnoj razini, a da bi se zemlje mogle suprotstaviti toj vrsti kriminala, potrebna je suradnja nacionalnih ustanova i agencija, rekao je zamjenik direktora danskog Ureda za patente i žigove Keld Nymann Jensen.

 

Na svečanosti u povodu otvaranja projekta danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Erik Weber je izjavio kako očekuje da će Hrvatska do kraja godine dovršiti pregovore i da će Hrvatski sabor na vrijeme ispuniti sve zahtjeve u predpristupnom procesu.

 

Od programa Cards 2001, zaključno s programom Phare 2006, ugovoreno je 60 Twining i 19 Twining light projekata, vrijednih 57,1 milijuna eura, izvijestila je ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa EU Marija Tufekčić.

 

Predstavnica izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Karin Lindblad je rekla da su intelektualna vlasništva važna na svjetskoj razini jer utječu na cjelokupno gospodarstvo.

 

Po procjeni Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), zbog povrede prava intelektualnog vlasništva, gubici u međunarodnoj trgovini su 150 milijardi eura na godinu.

 

U EU sve je više zapljena krivotvorene robe opasne za zdravlje i sigurnost, poput kozmetike, igračaka, hrane i lijekova.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija