Jump to content

Pokrenuta istraga protiv Kapetana Dragana


Ane

Šibenski Županijski sud odredio je pritvor i provedbu istrage protiv Dragana Vasiljkovića (51), poznatijeg po nadimku Kapetan Dragan, zbog ratnih zločina protiv zarobljenika i civila, doznaje se u ponedjeljak kasno popodne u Državnom odvjetništvu.[PRBREAK][/PRBREAK]Vijest o određivanju pritvora i istrazi protiv kapetana Dragana Državno odvjetništvo objavilo je i na svojim internetskim stranicama, navodeći nadimak osumnjičenog te njegove inicijale i godinu rođenja.

 

"Budući da osumnjičeni D. V. nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima, pritvor mu je određen radi raspisivanja međunarodne tjeralice, jer se bez donošenja rješenja o pritvoru osumnjičenika ona ne može raspisati", kažu u Državnom odvjetništvu. Objašnjavaju da je svrha istrage prikupiti sve podatke i dokaze o kažnjivim djelima koja je počinio Vasiljković kako bi bila podnesena optužnica u trenutku kad on bude dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima.

 

Pokretanje istrage protiv kapetana Dragana zatražilo je šibensko Županijsko državno odvjetništvo, koje ga tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

 

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, kažu u Državnom odvjetništvu.

 

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

 

Tijekom tog napada su, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

 

Kaznene prijave protiv kapetana Dragana podnesene su pošto je u početku rujna jedan australski dnevnik objavio priču o tom australskom Srbinu.

 

Ministrica pravosuđa tada je potvrdila da je kazneni progon protiv Vasiljkovića bio pokrenut i prije, ali da je obustavljen primjenom Zakona o općem oprostu 1997.

 

Po pisanju medija Vasiljković je 1994. bio pod istragom tadašnjega splitskog Vojnog državnog odvjetništva zbog podrivanja i terorističke djelatnosti protiv državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske, ali je istraga obustavljena.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija