Jump to content

Pomilovan pripadnik srpskih paravojnih postrojbi


Ane
 Dijeli

Odlukom predsjednika Republike Stjepana Mesića smanjena je zatvorska kazna pripadniku srpskih paravojnih postrojbi Zdravku Jovanoviću od šest godina za šest mjeseci za ratni zločin protiv civilnog pučanstva.[PRBREAK][/PRBREAK]Osječki Županijski sud Jovanovića je u svibnju 2003. osudio za psihičko i fizičko zlostavljanje baranjskih Hrvata prilikom tada izvršenih uhićenja. Optužnica navodi da je Jovanović krajem studenog 1991. sudjelovao u uhićenju Tadije Jakšića, kojemu je prijetio ubojstvom. Također je, prema optužnici, priveo na ispitivanje i Ivana Svalinu te ga pritom pretukao, a zatim mu nožem izrezao uho.

 

Predsjednikovu odluku o pomilovanju komentirao je za portal index.hr predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski: «Nema sumnje da je tu sve napravljeno po zakonu, radi se o ostatku shvaćanja klasičnog šefa države kao nekog tko dijeli milost».

 

Puhovski nije želio komentirati konkretan slučaj Zdravka Jovanovića, ali se nada da se i u ovom slučaju, kao i u nekim dosadašnjim, «željela ispraviti nepravda nanesena osuđivanjem nekoga u odsutnosti». Njegov komentar na činjenicu da predsjednik države nije obvezan dati obrazloženje svoje odluke glasi: «Postoji obveza odgovornosti institucije predsjednika države, koji bi ipak trebao javnosti dati do znanja zbog čega je ta odluka donesena.»

 

Index. hr

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija