Jump to content

Poništena sabor. odluka o izboru ustavne sutkinje Slavice Banić


Mrljavac

ZAGREB, 3. veljače 2009. (Hina) - Upravni sud poništilo je odluku Hrvatskoga sabora o izboru Slavice Banić za sutkinju Ustavnog suda u svibnju prošle godine i tako prihvatio zahtjev neizabrane kandidatkinje Mirjane Juričić, koja je tražila zaštitu Ustavom zajamčenih prava i slobode čovjeka i građanina.[PRBREAK][/PRBREAK]"Sudsko vijeće poništilo je odluku Hrvatskoga sabora o izboru troje sudaca od 9. svibnja 2008. u dijelu u kojem je za suca Ustavnog suda izabrana Slavica Banić", potvrdio je danas Hini glasnogovornik Ustavnog suda Mislav Kolakušić.

 

No, o sadržaju odluke, nacrt koje je, prema pisanju tiska, načinjen još sredinom listopada prošle godine, glasnogovornik Suda nije želio govoriti. Istaknuo je kako je "Večernji list" iznošenjem u javnost nacrta odluke povrijedio Sudski poslovnik, koji propisuje da se nacrti odluka ne mogu učiniti dostupnima ni strankama u postupku ni javnosti, a povrijeđene su i odredbe poslovnika po kojima viši sudovi ne mogu davati obavijesti o donesenim odlukama koje nisu otpremljene.

 

Odluku kojom se poništava saborsko imenovanje sutkinje Banić i prihvaća zahtjev Mirjane Jurišić, inače sutkinje Upravnog suda, donijelo je vijeće sastavljeno od sudaca Dubravke Markt, Smiljane Mikuš i Borisa Markovića.

 

Sabor je 9. svibnja prošle godine izabrao troje novih ustavnih sudaca, među njima i predstojnicu Vladina ureda za zakonodavstvo Slavicu Banić, što je odmah izazvalo prijepore. Naime, kandidatkinja koja je ušla u uži izbor, ali je samo dobila četiri zastupnička glasa od potrebnih 77, Mirjana Jurić tvrdila je da Slavica Banić ne ispunjava uvjete propisane Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu jer uz kandidaturu nije priložila dokaz o 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci. Po njezinu mišljenju, Sabor je imenovanjem osobe koja ne ispunjava uvjeta povrijedio prava ostalih kandidata.

 

Slučaj je na kraju završio na Upravnom sudu, no nije isključeno da neće doći i do Ustavnog suda ako Slavica Banić podnese ustavnu tužbu protiv odluke tog suda. Upravo zbog toga predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec danas nije željela komentirati taj slučaj, ističući kako ionako nije upoznata s odlukom. No, naglasila je da je riječ o velikom presedanu ako je Upravni sud poništio odluku parlamenta.

 

Prema pisanju tiska, nakon odluke Upravnog suda Sabor može umjesto Slavice Banić imenovati nekog od kandidata koji je ispunio uvjete ili ponoviti cijeli postupak izbora. Tisak također piše da je na samom Upravnom sudu trajao višemjesečni spor o tome je li taj sud uopće mjerodavan za rješavanje upravnih sporova nastalih zbog povrede ljudskih prava kad je riječ o Hrvatskome saboru te da je tek jučer na sjednici svih sudaca prihvaćena ovlast i u tim slučajevima.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija