Jump to content

Ponovno ukinuta oslobađajuća presuda u slučaju "Koranski most"


Zex

Vrhovni sud je po drugi put ukinuo oslobađajuću presudu karlovačkog Županijskog suda kojom je Mihajlo Hrastov oslobođen optužbe za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, odnosno likvidaciju 13 rezervista JNA na Koranskom mostu 21. rujna 1991.[PRBREAK][/PRBREAK]Peteročlano sudsko vijeće prihvatilo je žalbu tužiteljstva i ukinulo prošlogodišnju presudu te predmet vratilo na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem, objavljeno je danas na web stranici Vrhovnog suda.

 

Oslobađajuću presudu u "slučaju Koranski most" karlovački je sud prvi put donio 1993., a nakon žalbe tužiteljstva Vrhovni je sud zbog nerasvijetljenih okolnosti 1994. slučaj vratio na isti sud. Ponovljeno suđenje počelo je 2000., a u rujnu prošle godine završilo je ponovno oslobađajućom presudom koja je ponovno ukinuta.

 

Vrhovni sud je prihvatio tvrdnju tužiteljstva da je karlovački sud pogrešno utvrdio činjenično stanje na osnovu kojega je zaključio da je Hrastov na Koranskom mostu postupao u nužnoj obrani. Prvostupanjski sud je, naime, zaključio da su razoružani zarobljeni rezervisti napali Hrastova te da je on u samoobrani rafalima iz mitraljeza pucao i ubio 13 napadača. No, prema mišljenju Vrhovnog suda, takav zaključak ozbiljno dovode u sumnju izvedeni dokazi, prije svega fotografije i skice s mjesta događaja.

 

Vrhovni je sud dao za pravo tužiteljstvu koje tvrdi da je prvostupanjski sud "bezrazložno i nekritički" prihvatio kao istinito sve ono što je u svojoj obrani iskazao Hrastov i svjedok Goran Čerkez, koji je također tvrdio da su zarobljeni rezervisti krenuli u napad, a da je sasvim zanemario materijalne dokaze i svjedočenje Svetozara Šarca, rezerviste koji je preživio događaj na Koranskom mostu. On je

na suđenju izjavio da nije bilo nikakvog napada na Hrastova i pripadnike posebne policijske jedinice, odnosno da su se na sredini mosta pojavile tri naoružane osobe u maskirnim uniformama, koje su navukle čarape na glavu, i s udaljenosti od dva do tri metra počeli pucati na zarobljenike.

 

Vrhovni je sud naložio da se u ponovljenom suđenju, među ostalim, mora provesti rekonstrukcija događaja i dopunsko balističko vještačenje.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija