Jump to content

Popis stanovništva počinje 1. travnja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 30. ožujka 2011. (Hina) - Sve je spremno za Popis stanovništva, kućanstava i stanova, najveće statističko istraživanje na području Republike Hrvatske, koje će se ove godine provesti u razdoblju od 1. do 28. travnja, doznaje se u Državnom zavodu za statistiku (DZS).[PRBREAK][/PRBREAK]U DZS-u navode da će se Popis stanovništva provesti prema stanju na dan 31. ožujka u 24 sata, a građani će odgovarati na 45 pitanja, među kojima i na nekoliko novih u odnosu na popis 2001. Tako će se ove godine tražiti OIB ili broj osobne iskaznice, namjera prisutnosti ili odsutnosti iz mjesta popisa, a pitanja će obuhvatiti i informatičku pismenost te pripadnost bračnim, izvanbračnim ili istospolnim zajednicama. Ostala pitanja odnosit će se, kao i tijekom prethodnih popisa, na podatke o spolu, mjestu i godini rođenja, nacionalnosti, vjeroispovijesti, obrazovanju, prihodima, stambenim uvjetima te vlasništvu nad nekretninama.

 

Popisom će biti obuhvaćeni hrvatski državljani, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, bez obzira nalaze li se u vrijeme popisa u Hrvatskoj ili inozemstvu. Građani su obvezni odazvati se popisu, a odbijanje davanja podataka, kao i netočni ili nepotpuni podatci smatrat će se prekršajem kažnjivim s 300 do 800 kuna.

 

Popisivanje neće obuhvatiti osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali su odsutne dulje od jedne godine. Neće biti obuhvaćeni ni oni koji imaju boravište u Hrvatskoj kraće od jedne godine i ne namjeravaju dulje od toga ostati, te studenti koji studiraju u inozemstvu. Neće biti obuhvaćeno niti diplomatsko osoblje stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao ni predstavnici međunarodnih organizacija i tijela te članovi njihovih obitelji koji s njima borave u Hrvatskoj.

 

Popisivanje na terenu počinje 1. travnja u 8 sati, a provodit će ga 15.000 popisivača i 2000 kontrolora koji su prošli obuku i položili test. Radi identifikacije i onemogućavanja eventualnih zloupotreba, svaki popisivač imat će sa sobom ovlaštenje kojim dokazuje svoj status. Također, svaki će popisivač sa sobom nositi kovčežić s logom Popisa pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima.

 

Tehničku dokumentaciju, na temelju koje će popisivači jednoznačno moći identificirati protezanje ulica i kućne brojeve, izradila je Državna geodetska uprava. Dokumentacija sadrži skice popisnih krugova koje će i pri eventualno pogrešno označenim ulicama i kućnim brojevima na terenu omogućiti izvršenje popisa.

 

Riječ je o najopsežnijem izvoru podataka o stanovništvu, kućanstvima, obiteljima i stanovima, koje se provodi redovito u desetogodišnjim razmacima od 1961. godine u Republici Hrvatskoj. Državni zavod za statistiku ističe da će prikupljeni individualni podatci biti tajni, te da je isključena bilo kakva druga njihova upotreba osim u statističke svrhe.

 

Prema zadnjem popisu iz 2001., Hrvatska je imala 4.437.460 stanovnika, od toga 2.135.900 muškaraca i 2.301.560 žena. U odnosu na 1991. broj stanovnika bio je manji 2,9 posto, smanjen je i broj privatnih kućanstava, dok je porastao broj stanova.

 

Ovogodišnji popis stajat će 174,9 milijuna kuna i bit će 33 milijuna kuna skuplji od zadnjeg popisa iz 2001. godine. Prvi preliminarni rezultati bit će objavljeni 30. lipnja ove godine.

 

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija