Jump to content

Posljednja obiteljsko-pravna radionica PA


Ane
 Dijeli

Na Prekršajnom sudu u Zadru dana 21. i 22. prosinca 2005. održava se posljednja u nizu radionica „Obiteljsko pravo-mjere za zaštitu osobnih interesa djeteta u svjetlu izmijenjene nadležnosti suda“, u organizaciji Pravosudne akademije.[PRBREAK][/PRBREAK]Posljednjim izmjenama Obiteljskog zakona (NN 136/2004), dijelovi Zakona koji reguliraju institut roditeljske skrbi počet će se primjenjivati od 01. siječnja 2006. godine.

 

Ostvarivanje roditeljske skrbi vrlo je prijeporan institut u praksi, jer su sukobi roditelja oko skrbi o djetetu nerijetko posljedica njihovih nerazčišćenih odnosa.

 

Taj je institut vrlo osjetljiv upravo u smislu dokaznog postupka, njegove hitnosti i odluke (kako u dispozitivu tako i u obrazloženju) koji moraju pogodovati zaštiti djetetove dobrobiti.

 

Od izvanparničnog se suda očekuje da se suoči s navedenim, osobito s obzirom na proširen djelokrug ovlasti i nadležnost suda te potrebu trajne stručne suradnje s centrima za socijalnu skrb.

 

Na radionici sucima će se prikazati osnovne karakteristike instituta roditeljske skrbi , osobito u dijelu njezina ostvarenja od strane jednog ili oba roditelja, slučajevi sukoba roditelja u pojedinim njezinim dijelovima ili u cjelini, uloga centra za socijalnu skrb u takvim postupcima, te procesnopravne ovlasti izvanparničnog suda.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija