Jump to content

Potpisan sporazum o bazi zemljišnih podataka


Zex

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić danas su potpisali Sporazum o ustrojstvu i djelovanju baze zemljišnih podataka Hrvatske.[PRBREAK][/PRBREAK]Baza zemljišnih podataka bit će ustrojena u Ministarstvu pravosuđa, što znači da će biti vođena jedinstveno i na jednom mjestu za cijelu Hrvatsku, a u njoj će biti objedinjeni podaci iz zemljišnih knjiga i podatci katastra nekretnina.

 

Za vođenje katastra nekretnina u Državnoj geodetskoj upravi ustrojit će se baza podataka digitalnog katastarskog plana, zajedno s pripadajućom bazom katastarskih podataka, a komunikacijska infrastruktura između Ministarstva i Geodetske uprave omogućit će trenutačno ažuriranje i usklađenost podataka u bazama.

 

Ministrica Škare Ožbolt taj je sporazumom nazvala povijesnim za hrvatsko pravosuđe i podsjetila kako se njime ispunjavaju obveze s kojima su se mučile brojne ekipe u Ministarstvu još od 1997.

 

Planira se da se u bazu zemljišnih podataka spoje svi zemljišno-knjižni odjeli sudova i svi katastri.

 

Optimalo je da sustav počne funkcionirati u svibnju sljedeće godine budući da se, nakon potpisivanja sporazuma Ministarstva i Geodetske uprave, mora izraditi Pravilnik o bazi zemljišnih podataka,provesti javni natječaj za nabavu sustava i njegovo postavljanje, rečeno je u Ministarstvu pravosuđa.

 

Nadzor nad bazom zemljišnih podataka, što je preduvjet za točnost unesenih podataka, pridonijet će razvoju gospodarstva i bankarskog sustava te pravnom prometu nekretnina.

 

Ministrica Škare Ožbolt je, osvrćući se na problem sa zemljišnim knjigama u Zadru i organiziranim prijevarama "tzv. zemljišne mafije", izvijestila kako je posebna komisija, koju je osnovala radi cjelovite istrage, završila s radom i da je u tijeku izrada izvješća o tom slučaju.

 

"Radimo na poboljšanju uvjeta funkcioniranja sudske uprave i provodimo nadzor nad njom, ali i nad zemljišnim knjigama, kao i financijski nadzor sudova", rekla je ministrica pravosuđa.

 

U županijama se također provodi plan i program nadzora državne uprave, a u tijeku je i redoviti nazor gruntovnica.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija