Jump to content

Potpora klubova zastupnika napuštanju modela sudske ovrhe


Mrljavac

ZAGREB, 9. srpnja 2010.(Hina) - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio objedinjenom raspravom o prijedlozima zakona o javnim ovršiteljima i novog Ovršnog zakona, kojima se napušta dosadašnji model sudske ovrhe, a ovrha daje u nadležnost javnih ovršitelja.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakonske je prijedloge, u svom prvom obraćanju kao ministar pravosuđa, saborskim zastupnicima predstavio Dražen Bošnjaković.

 

Prema prijedlozima zakona u nadležnosti sudova ostala bi samo ovrha radi predaje djeteta roditelju i ovrha radi ostvarivanja susreta i druženja roditelja s djetetom, te ovrhe na temelju odluke stranog suda, domaćeg ili stranog arbitražnog pravorijeka ili ovrhe na temelju drugih zakona.

 

Uređuje se način izbora javnih ovršitelja, njihova nadležnost, ovlasti i obveze te odgovornost za štetu, obveza stalne edukacije, stegovna odgovornost, sustav kontrole i mehanizmi stalnog praćenja njihova rada.

 

Ministar Bošnjaković je također rekao kako se javnoovršiteljstvo ustrojava kao posve nova služba unutar pravosuđa. Njene bi službenike, javne ovršitelje, imenovao ministar pravosuđa, na temelju provedenog natječaja koje bi provela komora javnih ovršitelja koja se predlaže osnovati.

 

Javnim bi ovršiteljima mogli biti imenovani samo pravnici s položenim pravosudnim i javnoovršiteljskim ispitom, a broj njihovih mjesta odredilo bi Ministarstvo pravosuđa, na temelju procjene Komore - na svakih 80.000 stanovnika bila bi najmanje dva ovršitelja, a po jedan na svaka dva županijska suda.

 

Sve radnje koje bi javni ovršitelji poduzimali u svom poslu morale bi biti dokumentirane kako bi u svakom trenutku bile podložne provjeri, a Ministarstvo će propisati obrazac za postupanje javnih ovršitelja.

 

Novi ministar pravosuđa istaknuo je da će zakonski prijedlozi osigurati bržu i učinkovitiju ovrhu, koju je označio glavnim problemom neučinkovitosti pravosuđa, zatim smanjenje zaostataka na sudovima te učinkovitije pravosuđe u cijelosti.

 

S njim su se u raspravi složili svi klubovi zastupnika, koji su podržali predložene zakone.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija