Jump to content

Potpora zakonu o priznavanju inozemnih kvalifikacija


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,30. rujna 2009.(Hina) - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o konačnom tekstu Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, kojega podupiru saborski klubovi.[PRBREAK][/PRBREAK]Donošenje spomenutog zakona, koji se usklađuje sa zakonodavstvom EU, po prvi put u Hrvatskoj uredit će se minimalni uvjeti osposobljavanja za pristup i obavljanje reguliranih profesija - doktora medicine, doktora dentalne medicine, medicinskih sestara, primalja, magistara farmacije, veterinara i arhitekata.

 

Zakon propisuje i način ostvarivanja prava na "poslovni nastan", odnosno pružanje usluga na privremenoj i povremenoj osnovi u Hrvatskoj na temelju inozemnih stručnih kvalifikacija.

 

Zakon se odnosi samo na osobe koje u Hrvatskoj žele obavljati navedene regulirane profesije, dok će se na osobe koje žele obavljati neku drugu, nereguliranu, profesiju i dalje primjenjivati važeći zakon iz 2003., prema kojem se provodi postupak priznavanja stručne spreme u svrhu zapošljavanja.

 

Razlika u regulativi je u tome što se po važećem zakonu priznaju i rješavaju samo dokazi o postignutom stupnju formalnog obrazovanja, dok će se po predloženom zakonu utvrđivati ukupna profesionalna osposobljenost, što pretpostavlja stručno usavršavanje i osposobljavanje nakon stjecanja formalnog obrazovanja, kao i stručno iskustvo.

 

Saborski su klubovi u raspravi upravo taj objedinjeni postupak priznavanja formalnog obrazovanja i profesionalne osposobljenosti kandidata naveli kao veliki iskorak za napredak na tržištu rada u Hrvatskoj.

 

No, Goran Beus Richembergh (HNS) upozorio je na opasnost odljeva stručnih kadrova iz Hrvatske nakon njezina ulaska u EU. "To je jedan problem za koji bi država trebala biti pripremljena, i to simultanim aktivnostima", poručio je.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija