Jump to content

Potpr. Adlešič i dječja pravobr. Jelavić u požeškoj kaznionici


Mrljavac
 Dijeli

POŽEGA, 4. siječnja 2010. (Hina) - Potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič posjetila je danas s dječjom pravobraniteljicom Milom Jelavić Kaznionicu za žene u Požegi u kojoj služe zatvorsku kaznu 133 žene.[PRBREAK][/PRBREAK]U zatvoru su i tri žene koje su rodile tijekom služenja kazne. Po riječima potpredsjednice Adlešič, majkama s djecom u dobi do tri godine zakonskim izmjenama trebalo bi se omogućiti da im djeca nakon navršene treće godine života ne odlaze nužno u udomiteljske obitelji ili u domove ako je majkama ostalo još nekoliko mjeseci zatvora. Takve bi se žene, naime, prije pustile na slobodu.

 

U požeškoj su kaznionici 103 žene kojima je potrebna psihosocijalna pomoć jer tijekom služenja zatvorske kazne i nakon izlaska iz zatvora imaju problema u komunikciji s djecom. Adlešič je upozorila i na veliki problem u komunikaciji između zatvorenica - maloljetnica i njihovih roditelja.

 

Psihosocijalni tretman, po mišljenju dječje provobraniteljice Jelavić, najslabija je karika u zatvorskom sustavu. "Važno je s tim u vezi napraviti pomak jer je psihosocijalni tretman važan u stjecanju i održavanju znanja o komuniciranju s vlastitim djetetom. Često dobivamo pisma roditelja koji iziđu iz zatvora u kojima nam pišu kako im treba godinu, pa i više dana da ponovno uspostave odnos s djetetom i nauče s njim komunicirati", rekla je Jelavić, dodajući kako je toj djeci još teže.

 

Adlešič je istaknula i na važnost izobrazbe zatvorenica te je s tim u vezi spomenula suradnju ministarstava obitelji i znanosti te obiteljskih centara koja će početi na proljeće.

 

Maloljetnice i druge žene - zatvorenice žele iskoristiti mogućnost izobrazbe dok su na izdržavanju kazne te će se vidjeti može li im se omogućiti srednjoškolsko obrazovanje koje bi financirala država, rekla je Adlešič.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.



Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija