Jump to content

Pozitivna ocjena Njemačkom useljeničkom zakonu


Zex
 Dijeli

BERLIN - Od početka godine otkako je na snagu stupio novi useljenički zakon, u Njemačku je uselilo 700 visokokvalificiranih radnika, priopćilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u petak u Berlinu, a ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijeldemokratska stranka Njemačke SPD) ocijenio je dosadašnji učinak useljeničkog zakona pozitivnim.[PRBREAK][/PRBREAK]"Novi zakon ide na ruku rastućim potrebama njemačkog gospodarstva za visokokvalificiranim stručnjacima", izjavio je Schily prilikom predstavljanja prve procjene učinka novog zakona u Berlinu. "Zakon ne ugrožava domaće tržište radne snage jer omogućava useljavanje samo onih stručnjaka koji u Njemačkoj ne stoje na raspolaganju", smatra Schily.

 

On je i dosadašnje učinke ostalih segmenta novog useljeničkog zakona, poput mjera za pojačanu integraciju stranaca koji žive u Njemačkoj, ocijenio pozitivnima.

 

Istodobno je zabilježen i daljnji pad broja tražitelja političkog azila. Schily je izjavio da je u godini stupanja socijaldemokratsko-zelene vlade na vlast 1999. godišnji broj podnositelja zahtjeva za političkim azilom iznosio gotovo 100.000 dok je 2004. on pao na 35.000.

 

Novi useljenički zakon je nakon višegodišnjih kontroverzi početkom godine stupio na snagu. Zakon je nakon mnogih promjena odobrila i oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU, a on po prvi put nakon zabrane uvoza radne snage 1973. predviđa useljavanje visokokvalificiranih stručnjaka.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija