Jump to content

Pravo na doplatak za tešku invalidnost?


Mrljavac

ZAGREB, 27. siječnja 2009. (Hina) - Na zajedničkom sastanku predstavnika nacionalnih saveza osoba s invaliditetom s predstavnicima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koji se danas održao u hotelu Sheraton, pokrenuta je inicijativa da se u sklopu novog Zakona o socijalnoj skrbi uredi poseban dio koji će se odnositi na pravo na doplatak na tešku invalidnost.[PRBREAK][/PRBREAK]Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić po završetku sastanka izvijestio je novinare kako je dogovoreno da će se u izradu tog dijela zakona uključiti i predstavnici invalida.

 

Resornom ministarstvu dajemo sto dana za izradu zakona i vjerujemo da osobe s invaliditetom mogu njegovu primjenu očekivati uskoro, rekao je Perić.

 

Nakon sto dana osobe s invaliditetom stupit će, različitim demokratskim sredstvima, u akciju pritiska za donošenje tog zakona, najavio je Perić.

 

Doplatak koji tražimo nije nikakva socijalna pomoć, već on kompenzira troškove prouzročene invaliditetom, pojasnio je dodajući kako se kod tog doplatka ne može govoriti o imovinskom cenzusu.

 

Nina Ostojić iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi istaknula je kako njezino ministarstvo podržava inicijativu osoba s invaliditetom, te je obećala da će u sklopu izrade novog Zakona o socijalnoj skrbi biti uređena i prava na doplatak za težu invalidnost za sve kategorije osoba s invaliditetom.

 

Radna skupina, kako je najavljeno, već idući tjedan započinje s radom, a uskoro bi trebala biti organizirana i radionica na kojoj će biti predstavljena austrijska iskustva.

 

Hrvatski savez slijepih još je odavno predložio donošenje Zakona o doplatku na sljepoću, koji 2001. nije prošao, uz obrazloženje da će u najkraćem mogućem roku Vlada napraviti zakon za sve osobe s invaliditetom što se nikada nije dogodilo, podsjetio je Perić.

 

Inicijativa o doplatku na teški invaliditet pokrenuta je ponovo 2004. godine, a kako se ništa nije događalo, 2007. je pokrenuta inicijativa o Zakonu o doplatku na sljepoću, koji je krajem prošle godine bio u saborskoj proceduri, no nije prošao.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija