Jump to content

Pravobraniteljica Ljubičić: žena u Saboru samo 19,8 posto


Mrljavac
 Dijeli

PULA, 8. prosinca 2011.(Hina) - Novoizabrana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić danas je u Puli rekla da su, što se zastupljenosti žena u Saboru tiče, rezultati poražavajući jer su u konačnici žene zastupljene samo 19,8 posto.[PRBREAK][/PRBREAK]"Ta će brojka na kraju biti nešto veća zbog rotacije jer će muškarci po običaju ući u izvršnu vlast pa će se osloboditi nešto više mjesta za žene u Saboru", rekla je Ljubičić, koja je danas prvi put posjetila Istarsku županiju i Sigurnu kuću za žene žrtve obiteljskog nasilja "Istra".

 

Po njezinim riječima, ni u Europskoj uniji prosjek nije zadovoljavajući s obzirom na to da je u europskom parlamentu zastupljenost žena 24 posto, a u nacionalnim parlamentima država članica samo 19 posto.

 

"Najveći problemi žena su obiteljsko nasilje i nezaposlenost, a ima dosta intervencija i na području diskriminacije na temelju spola, degradiranje na radnome mjestu, postavljanje na manje plaćene i manje značajne pozicije, pitanja poslodavaca vezana za planiranje djece i spolno uznemiravanje na radnome mjestu", istaknula je Višnja Ljubičić i dodala kako se više od 60 posto pritužaba koje stižu u Ured za ravnopravnost spolova odnose upravo na nasilje nad ženama.

 

Koordinatorica udruge Sigurne kuće Jadranka Černjul izvijestila je pravobraniteljicu da su u Istri osnovana skloništa za žene žrtve nasilja te kako su upravo u toj županiji, kako je rekla, "inicirali veliki broj preventivnih mjera zdravstvene zaštite za žene".

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija