Jump to content

Pravosuđe BiH sposobno procesuirati slučajeve ratnih zločina


Mrljavac
 Dijeli

SARAJEVO, 1. studenoga 2011.(Hina) - Pravosudna tijela u Bosni i Hercegovini osposobljena su za procesuiranje predmeta ratnih zločina sukladno međunarodnim standardima, zaključak je izvješća misije OESS-a u BiH, objavljenog nakon petogodišnjeg praćenja i analiziranja sudskih postupaka u predmetima ratnih zločina.[PRBREAK][/PRBREAK]Nadziranje ovakvih slučajeva zadaća je koju je OESS-u prepustio Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u sklopu svoje izlazne strategije kojom je predviđeno da one slučajeve koje ICTY nije uspio procesuirati preuzmu pravosuđa država nastalih na području bivše Jugoslavije.

 

U izvješću koje su u utorak u Sarajevu predstavili glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz i voditelj misije OESS-a Fletcher Burton upozorava se, međutim, kako postoje i problemi koje bi valjalo otkloniti, a riječ je prije svega o zaštiti svjedoka, imovinsko-pravnim zahtjevima žrtava ratnih zločina te učinkovitom postupanju obrane.

 

"Imamo stanovitih dvojbi i oko regionalne suradnje", izjavio je veleposlanik Burton, podsjetivši kako je jedan od osuđenih ratnih zločinaca Radovan Stanković još prije četiri godine pobjegao iz zatvora u BiH u Srbiju i još uvijek je tamo na slobodi.

 

Glavni haaški tužitelj Brammertz koji u BiH boravi uoči podnošenja redovitog izvješća Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kazao je kako je njegov posjet ovoga puta fokusiran upravo na regionalnu suradnju i funkcioniranje lokalnog pravosuđa.

 

"Test koji je započeo 2005. godine kada je odlučeno o prebacivanju nekih predmeta u regiju bio je važan izazov jer nismo bili sigurni da će lokalna pravosuđa moći preuzeti te predmete", kazao je Brammertz, dodajući kako se uspostavljeni sustav pokazao uspješnim.

 

I on je istaknuo nezadovoljstvo činjenicom da je Radovan Stanković još uvijek u bijegu. "To je neprihvatljivo i inzistiram da taj bjegunac bude uhićen", kazao je Brammertz.

 

Upozorio je također kako u zakonodavstvu i cijeloj regiji postoje manjkavosti koje bi valjalo otkloniti jer priječe učinkovitiju suradnju država u procesuiranju ratnih zločina.

 

Komentirajući paralalne istrage o ratnim zločinima koje se vode u državama regije, Brammerz je kazao kako podupire inicijative koje trebaju smanjiti broj takvih slučajeva. Istaknuo je kako se time nepotrebno troše sredstva, a istodobno šalje negativna slika kojom se potvrđuje utjecaj politike na pravosuđe.

 

U zaključcima izvješća koje se odnosi na BiH stoji kako je ovo tek početak dugog razvoja sposobnosti te zemlje za postizanje pravde i procesuiranje predmeta ratnih zločina na pravičan i učinkovit način.

 

Zaključci se temelje na analizi šest predmeta koji su se odnosili na deset optuženih protiv kojih je istragu prvobitno otvorio ICTY. Riječ je uglavnom o optužnicama podignutim protiv bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba, te protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Paška Ljubičića.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija