Jump to content

Pravosuđe u brojnim problemima


Ane

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je u utorak da, unatoč brojnim uspješnim reformskim potezima, hrvatsko pravosuđe i dalje muči neefikasnost u upravljanju sudovima, korupcija i preostali zaostaci.[PRBREAK][/PRBREAK]O preostalim lošim stranama pravosuđa govori i dugotrajnost sudskih postupaka, sve veći broj žalbi građana upućenih Ustavnom sudu kao i zaostajanje u izobrazbi hrvatskih sudaca, rekla je ministrica pravosuđa na redovitom godišnjem sastanku s predsjednicima svih viših, županijskih i najvećih općinskih sudova u Hrvatskoj.

 

No, svi pravosudni problemi trebali bi biti riješeni u sljedećoj godini. U prvom redu 2006. bit će godina smanjenja sudskih zaostataka, racionalizacije sudova i skraćivanja postupaka, čime će se pokušati vratiti povjerenje građana u sudstvo, kazala je Škare-Ožbolt.

 

"Suđenje u razumnom roku jedan je od uvjeta bez kojega se više neće moći zamisliti sudski postupak'', naglasila je ministrica, dodajući kako su prošla vremena višegodišnjih suđenja.

 

Također u 2006. na nulu bi se morali svesti i zaostaci u zemljišno-knjižnim odjelima i ovrhama.

 

Kao pozitivne rezultate u pravosuđu ministrica je istaknula trend smanjivanja neriješenih sudskih predmeta, ulaganje u infrastrukturu sudova te činjenicu da se broj neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta u godinu dana smanjio za oko 130 tisuća.

 

O nužnosti smanjenja trajanja sudskih postupaka na sastanku je govorio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. No, naglasio je da je strategija provođenja mjera za ubrzanje suđenja ipak na Vladi i nadleženom ministarstvu.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija