Jump to content

Pravosudna akademija proslavila četvrti rođendan


Mrljavac

ZAGREB, 10. prosinca 2008. (Hina) - Pravosudna akademija, u kojoj se do sada dopunski obrazovalo i stručno usavršavalo više od 12 tisuća sudaca, državnih odvjetnika, savjetnika i vježbenika u pravosudnim tijelima, obilježila je danas četvrtu obljetnicu osnutka.[PRBREAK][/PRBREAK]Akademiju je 2004. utemeljilo Ministarstvo pravosuđa kao središnju državnu ustanovu za stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika, a po riječima ravnateljice Ivena Goranić u četiri godine na Akademiji je održano gotovo 600 predavanja, seminara i ostalih obrazovnih aktivnosti.

 

Na svečanosti obilježavanja obljetnice osnutka u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici državni tajnik Ministarstva pravosuđa Dražen Bošnjaković i voditelj Izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert naglasili su da je usavršavanje pravosudnih dužnosnika važno jer će se morati prilagoditi i usvojiti europsko zakonodavstvo te da nužno treba ojačati djelovanje Akademije.

 

Bošnjaković je najavio da će iduće godine biti ustanovljena i državna škola za suce i državne odvjetnike, čime bi se nadogradio sustav obrazovanja pravosudnih dužnosnika.

 

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ustvrdio je da samo u stručne, neovisne i visoko etične suce građani mogu imati povjerenje koje je, kako je rekao, danas više nego potrebno. Stručnost mora biti jedan od najvažnijih kriterija za napredak, kazao je Hrvatin te dodao kako suci ne smiju biti samo puki tumači zakona, već da moraju svojim odlukama štititi ljudska prava.

 

Hrvatin je istaknuo da Akademija ima vrlo važnu ulogu u usavršavanju sudaca te pozvao izvršnu vlast da konačno riješi pitanje smještaja Akademije.

 

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ustvrdio je da je zahvaljujući Akademiji postignut bitan pomak u izobrazbi pravosudnih dužnosnika, no upozorio je da Akademija hitno mora početi sa stručnim usavršavanjem ljudi koji će od srpnja iduće godine početi u praksi raditi na USKOK-ovim sudovima na predmetima korupcije i organiziranog kriminala.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija