Jump to content

Predsjednik Županijskog suda u Vukovaru stoji iza svih sudaca


Zex

Predsjednik Županijskog suda u Vukovaru Ante Zeljko odbacio je tvrdnje koje je danas u Bjelovaru izrekao predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj u vezi s imenovanjem sudaca koji će provoditi suđenja za kaznena djela ratnog zločina te u večerašnjem priopćenju navodi kako stoji iza svakog suca kojega je imenovao, a ogranak UHS-a pri vukovarskom Županijskom sudu najavio je istupanje iz te udruge.[PRBREAK][/PRBREAK]Prošloga tjedna Zeljko je imenovao četvero sudaca Županijskog suda u Vukovaru koji će ubuduće provoditi suđenja za ratne zločine. Osim njega samog, imenovani su i Nikola Bešenski, Nevenka Zeko i Zlata Sotirov.

 

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Bjelovaru Gredelj je rekao da je nakon imenovanja četiriju sudaca za ratne zločine na vukovarskom Županijskom sudu UHS-u dostavljena dokumentacija koja izaziva sumnju u postojanje uvjeta da jedan od njih bude sudac županijskog suda. Objasnio je da je u vrijeme imenovanja tog suca za suca županijskog suda zakon tražio najmanje šest godina sudačkog ili državnoodvjetničkog staža, a da je prema dostavljenoj dokumentaciji taj sudac imao samo jednu godinu, dok je ostatak sudačkog staža ostvario u drugoj državi. UHS je, stoga, dokumentaciju poslao Ministarstvu pravosuđa, Državnom sudbenom vijeću i predsjedniku Vrhovnog suda Ivici Crniću i od njih zatražio da se taj slučaj istraži.

 

Ante Zeljko u večerašnjem priopćenju navodi pak da je riječ "o sucima koji se odlikuju iskustvom u radu s najtežim predmetima i do sada su se dokazali u profesionalnom i svakom drugom pogledu".

 

"Metodama 'slona u staklarnici', reagiranja po sistemu 'crvene krpe' i upornog nekritičkog prozivanja svega i svakoga radi osobne medijske promocije neće se riješiti problemi sudova", navodi se u priopćenju.

 

Zeljko je pozvao Vladimira Gredelja da "umjesto konferencija za tisak krene s rješavanjem rasprava i na taj način da svoj radni doprinos smanjenju broja neizvršenih predmeta",

 

Priopćenjem je reagirao i predsjednik ogranka Udruge hrvatskih sudaca pri Županijskom sudu u Vukovaru Branislav Dimitrijević koji je naveo kako su vukovarski suci očekivali da će se "predsjednik Udruge prije svakog javnog istupa prethodno informirati o određenom slučaju".

 

Dimitrijević zamjera Gredelju što se prije današnjeg istupa u Bjelovaru nije o cijelom slučaju potpunije informirao, niti je razgovarao s predsjednikom Županijskog suda ili s predsjednikom Upravnog odbora ogranka Udruge hrvatskih sudaca pri Županijskom sudu u Vukovaru.

 

"Budući da to nije prvi takav istup predsjednika Udruge, kao članovi smatramo da on takvim djelovanjem više ne artikulira naša očekivanja i interese te da naše članstvo više nema svoj smisao", navodi Dimitrijević, dodajući kako zbog današnjeg istupa Vladimira Gredelja suci Županijskog suda u Vukovaru istupaju iz Udruge hrvatskih sudaca.

 

Predsjednik UHS-a Vladimir Gredelj na današnjoj konferenciji za novinare u Bjelovaru nije želio otkriti o kojem je sucu riječ jer je stajalište Upravnog odbora UHS-a da se u ovom slučaju bude "maksimalno diskretan" i da se ne dovodi u pitanje ugled tog suca dok se sve ne ispita. Na Hinin upit nije li s objavom sumnji o nezakonitom imenovanju jednog od njih UHS doveo u nezgodan položaj svo četvero sudaca, Gredelj je odgovorio potvrdno. "Osobno sam bio za to da se već danas izađe s imenom suca, no većina članova Upravnog odbora tomu se protivila", rekao je Gredelj.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija