Jump to content

Predstavljen Klaićev Rječnik stranih riječi u izdanju Školske knjige


ZAGREB, 8. studenog 2007. (Hina) - Hrvatski jezikoslovac Marko Samardžija večeras je na Interliberu, na Zagrebačkom velesajmu, predstavio "Rječnik stranih riječi" Bratoljuba Klaića u izdanju Školske knjige.[PRBREAK][/PRBREAK]Istaknuo je pri tom kako je Klaićev rječnik "došao u ruke izdavača koji će mu posvećivati pozornost koju to djelo zaslužuje pola stoljeća".

 

Predsjednik uprave Školske knjige Ante Žužul rekao je kako taj izdavač kani oživjeti baštinu i neke vrijedne knjige, među kojima je nedvojbeno i Klaićev "Rječnik stranih riječi".

 

"Klaićev Rječnik je ozbiljno djelo, kakvo danas nije moguće napraviti", cijenio je Žužul, dodavši da Školska knjiga taj rječnik s radošću uključuju u sustav hrvatskoga leksikografskog blaga.

 

Školska knjiga je do sada objavila 77 rječnika na 19 jezika, čime se ne može podičiti nijedna nakladnička kuća u Europi, dodao je.

 

Žužul je najavio digitalizaciju Klaićeva "Rječnika stranih riječi" kako bi mogao poslužiti leksikografima i znanstvenicima u radu.

 

Predstavljanje Klaićeva "Rječnika stranih riječi" (1456 str.) na Interliberu bio je i hommage tome poznatom hrvatskom lingvistu.

 

Marko Samardžija posebno je govorio i o jezikoslovnoj te leksikografskoj djelatnosti Bratoljuba Klaića, istaknuvši da je Klaić najpoznatiji po Rječniku iako se vrlo uspješno bavio i drugim jezičnim pitanjima i prevoditeljskim radom.

 

"Klaić je u nas sinonim za 'Rječnik stranih riječi', a ostavio je i važne rasprave o hrvatskoj akcentuaciji", rekao je Samardžija.

 

Novo izdanje "Rječnika stranih riječi" za Školsku knjigu priredio je sin Bratoljuba Klaića, Željko Klaić, a govoreći o očevoj jezikoslovnoj djelatnosti istaknuo je da mu je otac "služio svojem narodu i svojoj kulturi".

 

"Čitajući novine i književna djela, baveći se enigmatikom zapisivao je strane riječi, koje je obrađivao služeći se u to vrijeme vrlo oskudnom literaturom", rekao je Željko Klaić.

 

Ocijenio je kako je Rječnik zrcalo vremena kao i leksikografski, kulturološki i civilizacijski spomenik hrvatske kulture, društva i prakse.

 

Zadnje izdanje Klaićevog "Rječnika stranih riječi" objavljeno je 1978., podsjetio je Željko Klaić, dodavši da se za kratko vrijeme Rječnik ne može dopuniti, ali mu se može dati nov sjaj ili po njegovu obrascu izraditi novi.

 

Bratoljub Klaić (1909. - 1983.), hrvatski leksikograf i prevoditelj, prvo izdanje "Rječnika stranih riječi, izraza i kratica" objavio je 1950. godine.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...