Jump to content

Predstavljen vodič za žene koje su preživjele nasilje


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 21. rujna 2009. (Hina) - U Zagrebu je danas, u organizaciji Autonomne ženske kuće Zagreb i Grada Zagreba, predstavljena publikacija "Gradski vodič za žene - Zagrebački vodič kroz socijalne usluge za žene koje su preživjele nasilje".[PRBREAK][/PRBREAK]Aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle istaknula je namjera vodiča senzibilizirati društvo na problem nasilja u obitelji i svakoj ženi ponuditi lepezu mogućnosti. Osim socijalne politike Grada, u Vodiču se predstavljene i socijalne usluge koje ženama pružaju nevladine organizacije na zagrebačkom području, poput smještaja te savjetodavnih usluga. Vodič sadrži i osnovne upute za postupanje u nasilnoj situaciji, te pregled skloništa i savjetovališta na području Zagreba i Hrvatske.

 

Objavljen je u sklopu projekta Žensko sklonište i savjetovalište - pružanje i osnaživanje servisa i potpore ženama i njihovoj djeci koja su preživjela nasilje u obitelji. Taj projekt provodi Autonomna ženska kuća Zagreb u okviru programa potpore Europske komisije CARDS 2004 u partnerstvu s Gradom Zagrebom.

 

Toelle je rekla da je prema njihovom istraživanje iz 2003. svaka treća žena u Hrvatskoj doživjelo fizičko nasilje od bivšeg ili sadašnjeg supruga odnosno partnera, a podaci o psihičkom nasilju pokazuju da je tom obliku nasilja bilo izloženo više od 50 posto žena u Hrvatskoj. Svaka treća žena doživjela je neki oblik seksualnog nasilja.

 

Istaknula je da žene žrtve nasilja spadaju u posebno ranjivu skupinu izloženu pojačanoj socijalnoj isključenosti. Često su prisiljene zajedno s djecom napustiti dom i žive u ekonomski i financijski ograničavajućim uvjetima, rekla je.

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je rekao da je osobito ponosan na uspjeh projekta Autonomne ženske kuće Zagreb. Na predstavljanju vodiča poručio je nasilnicima, kako je rekao "tim kukavicama", da s njim svako jutro trče a poslije "malo mogu boksati, tj. tući se s onima koji se znaju tući". "Nek' dođu i nek se tuku s jačima, a ne da se iživljavaju nad damama - to je moja poruka njima", rekao je Bandić.

 

Vodič će aktivistice sutra od 10 do 12 sati besplatno dijeliti na Trgu bana Jelačića, a distribuirat će ga i po liječničkim ordinacijama, odvjetničkim kancelarijama, na tribinama, u knjižnicama i knjižarama. Vodič se može naći i na internetskoj stranici Autonomne ženske kuće Zagreb.

 

"U Zagrebu ima ukupno 34 kreveta za žene koje su preživjele nasilje, a trebalo bi ih minimalno 100. Ipak, žene ne ostaju na ulici i kada se traži krevet više, on se uvijek nađe", rekla je Toelle. Pomoć mjesečno u ženskom savjetovalištu zatraži 200 do 300 žena, rekla je Toelle i dodala da je nasilje u porastu.

 

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija