Jump to content

Predstavljen zbornik radova "Ljudska prava žena"


Mrljavac

ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Zbornik radova "Ljudska prava žena" (Razvoj na međunarodnoj i nacionalnoj razini 30 godina nakon usvajanja Konvencije UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena) urednica Ivane Radačić i Jelke Vince Pallue predstavljen je danas na Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar".[PRBREAK][/PRBREAK]Zbornik obuhvaća priloge s istoimene međunarodne konferencije koju su organizirali Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" i Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH održane 27. i 28. svibnja 2010. u Zagrebu.

 

Također predstavlja i simbol obilježavanja 30-te godine donošenja Konvencije UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (Konvencija) 18. prosinca 1979., koja je stupila na snagu 3. rujna 1981. U Hrvatskoj je ta Konvencija na snazi od 8. listopada 1991.

 

Knjigu su, osim urednica, predstavili predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin, pročelnica odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru Inga Tomić-Koludrović te viša kustosica i muzejska pedagoginja Etnografskog muzeja Željka Jelavić.

 

Ivana Radačić kazala je kako je "Konvencija najcjelovitiji instrument zaštite ljudskih prava, ali i da postoje i drugi mehanizmi zaštite tih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini". Upozorila je kako za promjenu prava žena "nisu potrebne samo odredbe i zakoni već je potrebno i razumijevanje i promišljanje stanja žena".

 

Jelka Vince Pallua istaknula je kako je u knjizi vidljiva višeznačnost pristupa te da je cilj prilikom stvaranja ove knjige bio ponuditi temelj za daljnja promišljanja, ali i upozoriti na "raskorak između normative i realnosti, odnosno između idealnog i ostvarenog reda."

 

"U Republici Hrvatskoj donesena je strategija za ravnopravnost, a prošle godine donesena je i četvrta po redu strategija", istaknula je Helena Štimac Radin, te ocijenila kako je u osam godina otkada je Ured osnovan postignut napredak, što potvrđuju i ocjene izvješća koja se šalju Europskoj komisiji i koja pokazuju da postoji napredak.

 

Željka Jelavić opisala je knjigu "feminističkom knjigom koja ne govori samo o ženama", te knjigom koja bi znanstvenicima i aktivistima za ljudska prava te kreatorima javnih politika treba biti važna u njihovom radu".

 

Knjiga "Ljudska prava žena" (359. str.), objavljena u nakladništvu Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", podijeljena je u sedam tematskih cjelina te sadrži sveukupno 17 tekstova.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija