Jump to content

Predstavljena knjiga "Rasizam suda u Haagu" akademika J. Pečarića


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 9. lipnja 2011. (Hina) - Knjigu polemičkih tekstova "Rasizam suda u Haagu", koje je akademik Josip Pečarić od 1996. pisao o optužbama protiv hrvatskih generala i objavljivao u malotiražnim tiskovinama, predstavili su danas u zagrebačkome Nadbiskupijskom pastoralnom institutu recenzenti Miroslav Tuđman i Dubravko Jelčić, Mate Kovačević i autor.[PRBREAK][/PRBREAK]Govoreći zašto mjerodavna ministarstva nisu odgovorila na zahtjev za finaciranje najnovije Pečarićeve knjige, Miroslav Tuđman je rekao kako je to dokaz da je Haaški tribunal politički sud, ali i dokaz da je hrvatska službena politika "kastrirana i nespremna braniti istinu o Domovinskom ratu".

 

Po njegovu mišljenju, ono što je još poraznije jest što nije spremna otvoriti prostor znanstvenicima i javnim djelatnicima da otvoreno kroz institucije hrvatskoga društva govore i pišu istinu o Domovinskom ratu.

 

To što imamo "uškopljene političke strukture, a razulareni 'vučji čopor' u medijima", smatra Tuđman, razlog je što je "nakaradnost i besmislenost prvostupanjske presude ostala prikrivena od javnosti".

 

Posebno je kritizirao i jednu od "uobičajenih" teza da hrvatska pravna država nije funkcionirala i da zločini s "hrvatske" strane nisu kažnjeni. Po njegovim riječima, budući da je za kaznena djela u vrijeme i nakon "Oluje" osuđeno 2380 osoba, a za zločine u agresiji 563 osobe, ali je samo njih 197 dostupno hrvatskom pravosuđu, ispada da je četiri puta više osuđenih osoba u obrani nego u agresiji na Hrvatsku, to jest da je 12 puta više osoba završilo u zatvoru zbog kaznenih djela počinjenih u obrani, nego zbog agresije na Hrvatsku. Ti podatci, kako je dodao, sami po sebi ne govore samo o funkcioniranju pravne države, nego i o nefunkcioniranju masovnih medija koji, rekao je, ne žele iznositi objektivne informacije i prikazivati istinu.

 

"Medijske i haaške optužnice hrvatskoga državnoga i političkog vodstva danas nisu u dijelu medija bitno različite od kvalifikacija velikosrpskih političara i ideologa iz 1990-ih", smatra Tuđman.

 

Govoreći o knjizi "Rasizam suda u Haagu", Kovačević je upozorio kako je Pečarićeva matematička logika neumoljiva, a "arogantna šutnja utemeljitelja Suda na njegova upozorenja o rasnom kršenju ljudskih i nacionalnih prava hrvatskih zatočenika, koji se očituju u nedavnoj presudi Gotovini i Markaču, mogla bi raskrinkati karakter novog poretka, koji se očito i dalje napaja rasnim teorijama prošlih stoljeća, a koji je na temelju ideje o Balkanu i jugoslavenskoj rasi obje Jugoslavije pretvarao u mučilišta za nesrpske narode".

 

Akademik Dubravko Jelčić smatra kako će nas haaška sudbina još dugo pratiti te da Haaški sud, ovako kako djeluje, ne može postojati bez pritajena političkog moćnika koji artikulira u konačnici i ovakvu politiku prema Hrvatskoj.

 

"Ne treba dvojiti, to je onaj koji je onemogućio naoružavanje Hrvatske za obranu, ali i odabrao trenutak kad iz tame izvući Mladića", rekao je, dodajući kako Hrvatska poslije 2000. nije imala dostojno vodstvo te da, kako je napomenuo, ima indicija da su izbori 2000. bili krivotvoreni.

 

Pišući u predgovoru zašto rasizam suda u Haagu, Pečarić je, uz ino, naveo da je Gotovina spasio 150.00 muslimana u Bihaću od sudbine koju su doživjeli u Srebrenici. "Ali to su muslimani, kao i Hrvati, bića niže vrste. Kako se Gotovina usudio spašavati bića niže vrste umjesto da spašava dvjestotinjak bića više vrste. Ako to nije rasizam, priznajem, ja doista ne znam što je rasizam", tvrdi poznati hrvatski i svjetski matematičar Josip Pečarić.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija