Jump to content

Predstavljene izmjene Zakona o elektroničkim medijima


Ane

ZAGREB, 11. travnja 2007. (Hina) - Državni tajnik Jadran Antolović predstavio je danas u Ministarstvu kulture prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim medijima, kojim se, među ostalim, pojačava zaštita djece kako ne bi gledala ili sudjelovala u programskim sadržajima koji mogu ugroziti njihov fizički, mentalni i moralni razvoj.[PRBREAK][/PRBREAK]Izmjene obuhvaćaju i mogućnost privremenog ograničavanja slobode prenošenja sadržaja kada je riječ o govoru mržnje ili kršenju odredbe o zaštiti djece, rekao je Antolović, dodavši da će o konkretnim slučajevima te odredbe odlučivati Vijeće za elektroničke medije.

 

Vijeće će sukladno europskoj praksi odlučivati je li došlo do kršenja Zakona, ustvrdio je Antolović, dodavši da se te mjere mogu poduzeti samo uz konzultaciju s Europskom komisijom.

 

Prema važećem Zakonu iz 2003. već je uređeno pitanje sankcija za kršenje Zakona, koje su sada nadopunjene i pooštrene na području govora mržnje i zaštitu djece.

 

Novina je uspostavljanje Agencije za elektroničke medije koja će obavljati administrativne i stručne poslove za potrebe Vijeća, osobito u nadzoru i praćenju pridržavanja zakonskih odredbi.

 

Predsjednik Vijeća bit će i ravnatelj Agencije za elektroničke medije.

 

Uspostavom Agencije administrativno se jača Vijeće, a predviđa se i proširenje njegovih regulatornih ovlasti, istaknuo je Antolović.

 

Vijeće treba zauzimati odgovarajuće standarde i osigurati njihovu provedbu kroz monitoring, kako se sve ne bi svelo samo na mjerenje minutaže oglašavanja već i nadzor nad načelima koja važe za programske sadržaje, dodao je.

 

Izmjenama se, među ostalim, propisuju i kriteriji za oglašavanje i teletrgovinu, a unose se i odredbe o prijenosu programskih sadržaja digitalnom tehnologijom. Fond za poticanje pluralizma više neće biti proračunski, već postaje Fond Agencije za elektroničke medije.

 

Vlada je izmjene Zakona uputila Saboru 5. travnja, a njegovo drugo čitanje očekuje se u lipnju.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija