Jump to content

Predstavljene smjernice za glasnogovornike(c)e sudova


Ane

Dana 19. siječnja 2007. u Novinarskom domu u Zagrebu, u organizaciji Pravosudne akademije i HHO-a za ljudska prava, predstavljene su Smjernice za glasnogovornik©e sudova.[PRBREAK][/PRBREAK]Smjernice su sastavili sudac Dražen Tripalo, glasnogovornik VSRH, sudac Krešimir Devčić, voditelj Istražnog centra i glasnogovornik ŽS u Zagrebu, sudac Miroslav Rožac, glasnogovornik ŽS u Osijeku, te novinarka Gordana Grbić, a nastale su kao rezultat projekta "Unaprjeđivanje pravne kulture u RH", koji je, uz financijsku potporu programa MATRA nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova, uspješno završen u 2006. godini.

 

Skup su otvorili državna tajnica Ministarstva pravosuđa, Snježana Bagić, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH, Nj.E. gđa. Catharina Maria Trooster, te dr. Žarko Puhovski, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora. Državna tajnica Bagić u svom je izlaganju naglasila važnost dobre suradnje i razumijevanja između glasnogovornika u pravosuđu i predstavnika medija u cilju kvalitetnog i pravodobnog informiranja javnosti te objektivnog izvještavanja o pravosuđu. Veleposlanica Trooster istaknula je da se ta suradnja mora prvenstveno temeljiti na povjerenju između glasnogovornika i medija te da komunikacija pravosuđa s javnošću pridonosi jačanju vladavine prava.

 

Nakon predstavljanja teksta Smjernica, održan je okrugli stol na temu "Prvih godinu dana od stupanja na snagu novog Zakona o sudovima" u čijem je radu sudjelovalo četrdesetak glasnogovornika i glasnogovornica općinskih, trgovačkih i županijskih sudova te Visokog trgovačkog suda RH, kao i predstavnika Ministarstva pravosuđa, medija i Hrvatskog helsinškog odbora. Okrugli stol omogućio je sucima i sudskim savjetnicima da razmijene s kolegama, ali i predstavnicima medija, svoja pozitivna i negativna iskustva u suradnji s medijima u proteklih godinu dana. Ovaj je okrugli stoj ujedno omogućio sudskim glasnogovornicima da iznesu neke od dvojbi s kojima se susreću u radu s medijima, a predstavnicima medija da ukažu na mogućnosti još bolje i brže komunikacije sa sudovima.

 

Na kraju okruglog stola zaključeno je da Smjernice, iako su kratke i više usmjerene na kaznenu granu sudovanja, predstavljaju prvi dokument koji će zasigurno pomoći sudskim glasnogovornicima u radu, te da ga je potrebno doraditi i proširiti. Sudionici okruglog stola naglasili su i potrebu za organizacijom daljnjeg stručnog usavršavanja kako glasnogovornika pri sudovima, tako i novinara radi što bolje suradnje i većeg razumijevanja sudskih glasnogovornika i predstavnika medija te objektivnog izvještavanja javnosti o pravosuđu.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija