Jump to content

Presedan na Ustavnom sudu zbog odbijanja državljanstva


Zex

U praksi Ustavnog suda po prvi se put dogodilo da se najavljenim izdvojenim mišljenjima dvoje sudaca naknadno pridružilo još troje.[PRBREAK][/PRBREAK]Odluka Ustavnog suda kojom se potvrđuje uskrata prava na hrvatsko državljanstvo nevjenčanoj majci troje djece hrvatskih državljana prihvaćena je sredinom prosinca sa sedam glasova za i pet protiv. Suprotno većini, suci Petar Klarić, Ivan Matija, Jasna Omejec, Agata Račan i Smiljko Sokol smatrali su da nadležna upravna tijela i Upravni sud nisu postupili zakonito kada su odbili zahtjev majke za hrvatskim državljanstvom zbog toga što nije vjenčana i što je nepismena.

 

U vrijeme podnošenja ponovljenog zahtjeva za primitak u državljanstvo, 1998. godine, Milena Oršuš imala je troje djece, a u vrijeme rješavanja ustavne tužbe, sredinom prosinca prošle godine, petero.

 

Na sjednici na kojoj je odluka donesena sutkinje Omejec i Račan, kako je to i propisano Poslovnikom, najavile su izdvojeno mišljenje.

 

Međutim, uz odluku Ustavnog suda u Narodnim novinama objavljena su i najavljena izdvojena mišljenja sutkinje Račan i Omejec kojoj su se pridružila i tri suca, iako to nisu najavili.

 

U tim se mišljenjima ponavljaju razlozi zbog kojih petero sudaca smatra da je nevjenčana majka, rođena u BiH, unatoč tome što nije u bračnoj zajednici i što je nepismena, a što nije nepobitno utvrđeno, trebala dobiti državljanstvo, a ne ostati u statusu stranca.

 

Smatraju, naime, da se ne radi o slučaju klasičnog stranaca, već "tranzicijskom i sukcesijskom problemu" nastalom raspadom bivše zajedničke države jer podnositeljica tužbe u Slavonskom Brodu živi još od 1987.

 

Osobita se pozornost u oba mišljenja posvećuje ustavnim odredbama po kojima je obitelj pod osobitom zaštitom države i po kojima se svakom jamči poštivanje i pravna zaštita njegovog osobnog i obiteljskog života. Sukladno tim odredbama, zbog zaštite obitelji, trebalo je odobriti hrvatsko državljanstvo jer je zaštita svake, pa i obitelji Oršuš u interesu Hrvatske, zaključilo je petero sudaca.

 

Oni smatraju da pitanje prava na državljanstvo majke hrvatskih državljana i izvanbračne supruge hrvatskog državljana koja je trajno s obitelji nastanjena u Hrvatskoj, a proglašena je strancem uslijed raspada bivše države, prerasta u pitanje njenih ljudskih prava.

 

Stoga petero ustavnih sudaca smatra pogrešnima odluke nadležnih upravnih tijela, Upravnog suda, a u konačnici i Ustavnog suda kojima je Mileni Oršuš uskraćeno pravo na hrvatsko državljanstvo.

 

 

 

 

 

Hina


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija