Jump to content

Presude za pokolj na Ovčari


Ane

Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu osudio je u ponedjeljak 14 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica" zbog ratnog zločina na Ovčari nad najmanje 192 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, na kazne od pet do 20 godina zatvora.[PRBREAK][/PRBREAK]Na 20 godina zatvora, zakonski maksimalno moguću, osuđeni su nekadašnji zapovjednik TO Vukovara Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović, te zapovjednik "Leve Supoderice" Milan Lančužanin, kao i Predrag Milivojević, Predrag Dragović, Ivan Atanasijević, Đorđe Šošić i Miroslav Đanković, svi zbog maltretiranja i ubijanja ratnih zarobljenika na Grabovu kod Ovčare.

 

Na 15 godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Jovica Perić i Milan Vojnović, dok je Predrag Madžarac osuđen na 12 godina zatvora, Nada Kalaba - zbog ubojstva jednog zarobljenika ispred hangara na Ovčari - na devet godina zatvora i Goran Mugoša, zbog premlaćivanja zatvorenika ispred hangara i samom hangaru, na pet godina zatvora.

 

Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su optužbe, zbog nedostatka dokaza da su sudjelovali u mučenju i ubijanju ratnih zarobljenika.

 

Osim njima dvojici, pritvor je ukinut i Goranu Mugoši, koji će pravomoćnost sudske presude čekati na slobodi.

 

"Crnogorski pisac iz 19. stoljeća Marko Miljanov je objašnjavao u čemu je razlika između 'čojstva' i junaštva. Junaštvo je sebe od neprijatelja sačuvati, a 'čojstvo' je drugoga od sebe sačuvati. O svemu će povijest donijeti sud, a ovu presudu shvatite kao presudu vašem čojstvu", kazao je optuženima na kraju dvoiposatnog obrazlaganja presude predsjednik sudskog vijeća Vesko Krstajić.

 

Detaljno analizirajući razloge presude, sudac Krstajić je naglasio da je vijeće vodilo računa o težini posljedica zločina na Ovčari i o doprinosu svakog od optuženih.

 

"Svi krivci nisu ovdje, puno ih je koji nisu u ovoj sudnici", naglasio je Krstajić, dodajući da je sudu bilo "nemoguće istražiti cijelu i potpunu istinu", pogotovo kad je riječ o dvojici oslobođenih optužbi.

 

"Vi najbolje znate što se događalo na Ovčari, optuženi Ljuboja i Katiću. Ovo vijeće je sigurno da ste bili na Ovčari, ali iz te činjenice mi ne možemo sa sigurnošću i čvrstim dokazima zaključiti da ste vi ubijali na Grabovu", kazao je sudac Krstajić, obraćajući se dvojici oslobođenih.

 

Sudac Krstajić se osvrnuo u obrazloženju i na ulogu dvojice svjedoka pokajnika, čiju je vjerodostojnost osporavala obrana optuženih tijekom postupka.

 

"Oni su takvi kakvi su, po samoj zakonskoj definiciji, oni su izvršitelji i nema moralnog i etički ispravnog među njima, ali svjedoci pokajnici su nužan instrument za procesuiranje ovako teških kaznenih djela, pogotovo kad su okolnosti djela toliko strašne kao u ovom slučaju", kazao je Krstajić.

 

Presudom su zastupnici oštećenih uglavnom zadovoljni, ocijenivši ju kao vrlo "značajnom, s obzirom na to da je to prva presuda za ratni zločin u Specijalnom sudu" u Beogradu.

 

"Više od 14 godina je prošlo od zločina na Ovčari, koji je kao jedan od najtežih zločina upisan u pamćenje naraštaja. Sud je uspio rekonstruirati događaj i sudjelovanje optuženih u zločinu, bez obzira na to što su neki izbjegli odgovornost i nisu procesuirani, među njima i neki svjedoci u ovom postupku, jer u zločinu je sudjelovalo bar dvaput više ljudi nego što ih je optuženo", kazao je nakon izricanja presude zastupnik obitelji oštećenih, odvjetnik Rajko Danilović.

 

Članovi obitelji žrtava s Ovčare nakon objave presude izašli su iz zgrade suda noseći fotografije svojih najbližih, mnogi od njih uplakani. S druge strane, neki od članova obitelji osuđenih za zločin u ponedjeljak su zaplakali prvi put od početka suđenja prije više od godinu i pol dana, a čuo se i komentar da je sve to "namješteno od Haškog suda".

 

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić najavio je da će to Tužiteljstvo uložiti žalbu na presudu, s obzirom na to da je zastupnik optužbe tražio maksimalnu kaznu za sve optužene. Žalbu su najavili i neki odvjetnici optuženih, smatrajući da su njihovi branjenici dobili previsoke zatvorske kazne ili da su trebali biti oslobođeni.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija