Jump to content

Prihvaćen Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva


Ane
 Dijeli

Hrvatski sabor je za 2006. prihvatio Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, prema kojemu bi se u ovoj godini trebalo uskladiti 59 zakona i 158 propisa. Dinamika usklađivanja ovisit će o tijeku 'screeninga', odnosno analize koliko su hrvatski propisi usklađeni s onima u EU-u.[PRBREAK][/PRBREAK]Za implementaciju tih zakona iz državnog bi se proračuna od 2006. do 2008. trebalo izdvojiti 6,6 milijardi kuna.

 

Sabor je prihvatio i Komunikacijsku strategiju za informiranje hrvatske javnosti o EU-u i pripremama za članstvo, koja bi trebala osigurati pravodobno informiranje građana o EU-u i dati im objektivnu sliku te što ih očekuje od članstva u Uniji. Zastupnici su ratificirali Sporazum s BiH, na temelju kojega se Hrvatska obvezuje skrbiti o ratnim invalidima i članovima obitelji poginulih pripadnika HVO-a.

 

Sabor je ratificirao i Sporazum o konsolidaciji duga s Italijom, a riječ je o dugu prema Italiji kao članici Pariškog kluba. Potvrđen je i Ugovor o jamstvu između Hrvatske i Europske investicijske banke za izgradnju splitske obilaznice - iznos zajma je 60 milijuna eura, kojim će Europska investicijska banka sufinancirati projekt, vrijedan ukupno 203 milijuna eura.

 

Sabor je ratificirao i Protokol 14 uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima iz 1953. kojim se predlaže uvođenje suca pojedinca te osnaživanje uloge odbora i vijeća Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Sabor je zaključio današnji i ovotjedni rad, a 18. sjednicu nastavlja idući tjedan, i to danas započetom raspravom o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o izborima za predstavnička tijela lokalne i područne samouprave.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija