Jump to content

Prihvaćena žalba u slučaju Lora


Zex

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu branitelja četvorice optuženika u slučaju Lora na rješenje Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu o određivanju pritvora optuženima, potvrdio je Vrhovni sud.[PRBREAK][/PRBREAK]Vrhovni sud zatražio je od splitskoga suda da ponovno odlučuje o tome, pri čemu su suci u Vijeću upozoreni da se pri donošenju nove odluke ne pozivaju stalno na rješenje Vrhovnoga suda, nego da samostalno obrazlože odluku, doznaje se u Vrhovnom sudu.

 

Izvanraspravno vijeće splitskoga suda u rujnu je odbilo zahtjev optužbe za određivanjem pritvora, nakon što je Vrhovni sud poništio oslobađajuću prvostupanjsku presudu iz godine 2002. i odredio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.

 

Budući da je Vrhovni sud odluku o odbijanju pritvora poništio, trojica su optuženika pritvorena, a za ostalima je raspisana tjeralica. U međuvremenu se još jedan optuženik sam prijavio i otišao u pritvor.

 

Pri isteku dvomjesečnog roka Izvanraspravno je vijeće donijelo odluku o produženju pritvora, pozvavši se pritom na rješenje Vrhovnoga suda,

na što su se branitelji žalili, a Vrhovni sud prihvatio i odredio ponovno odlučivanje bez pozivanja na svoje rješenje.

 

Nova sjednica Izvanraspravnoga vijeća, kako se doznaje na splitskome sudu, trebala bi se održati početkom idućeg tjedna.

 

U međuvremenu je Županijsko državno odvjetništvo protiv petorice od osam već optuženih za ratni zločin protiv civila, podnijelo istražni zahtjev zbog još jednog kaznenog djela - ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i kršenja međunarodnih konvencija o ratnim zarobljenicima.

 

No istraga još nije pokrenuta jer, kako je rekao istražni sudac Marko Brdar, istražni sud ne raspolaže s dovoljnim brojem sudaca, pa spis

još nije raspoređen. Uskoro se očekuje imenovanje novih istražnih sudaca, pa bi se postupak trebao pokrenuti, dodao je Brdar.

 

Ako se istragom utvrdi utemeljenost sumnji i podigne još jedna optužnica, Odvjetništvo je sklono ujediniti optužnice kako bi se održala samo jedna glavna rasprava.

 

Odvjetnik Vinko Ljubičić, branitelj Davora Banića, koji se nakon dva mjeseca u bijegu sam prijavio, rekao je kako branitelji optuženika koji su u pritvoru nisu zadovoljni informacijom da predsjednica Vijeća za ratne zločine Spomenka Tonković glavnu raspravu ne kani sazvati prije nego što svi optuženici budu u pritvoru.

 

Zato će, kako je rekao, branitelji pritvorenih Tonća Vrkića, Ante Gudića, Anđelka Botića i Davora Banića od sutkinje Tonković zatražiti da odredi početak glavne rasprave neovisno o tome što su prvooptuženi Tomislav Duić, te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Emilijo Bungur u bijegu, a za njima raspisana tjeralica.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija