Jump to content

Prijatelji životinja: napuštanje životinja je kažnjivo


Mrljavac

ZAGREB, 20. lipnja 2007. (Hina) - Udruga Prijatelji životinja u sklopu kampanje "Obitelj na more, a pas na ulicu" upozorava građane da je napuštanje životinja po novom zakonu kažnjivo s 5000 do 15.000 kuna.[PRBREAK][/PRBREAK]Napuštanje životinja je izravno zlostavljanje jer se radi o namjernom izlaganju gladi, žeđi, ranjavanju ili smrti od vozila i svemu drugome što se napuštenoj životinji može dogoditi.

 

Osim toga, upozorava udruga, građani koji napuštaju kućne životinje izlažu opasnosti i sugrađane u prometu te nameću lokalnoj zajednici financijski teret zbrinjavanja životinja.

 

Udruga smatra da bi ta neodgovornost trebala biti strože kažnjavana i da je kaznena odredba od 5000 do 15.000 kuna po Zakonu o zaštiti životinja dovoljna opomena osobama bešćutnima prema životinjama da ih ne nabavljaju ako je kane napustiti.

 

Kako bi upozorili građane da ne napuštaju životinje, Prijatelji životinja će tijekom ljeta postaviti jumbo plakate na kojima se u policijskoj odori pojavljuje Anđela Ramljak iz serije "Zabranjena ljubav", upozoravajući na zakonsku odredbu kojom je napuštanje životinja zabranjeno.

 

Prijatelji životinja pozivaju građane da ne nabavljaju kućne životinje ako nisu spremni prihvatiti i obveze vezane za njihovu skrb te da, kada se odluče za novog člana svoje obitelji, ne kupuju kućnu životinju, već udome napuštenog psa ili mačku kojima će na taj način spasiti život.

 

Udruga najavljuje da će se nastaviti zalagati da se još uve godine uvede zakonska obveza čipiranja svih pasa u Hrvatskoj.

 

Kampanju "Obitelj na more, a pas na ulicu" poduprli su Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Arto, Cro-a-Porter, Europlakat, Vector Design i Zale.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija