Jump to content

Prijedlog zakona o strancima ide u redovnu sabor. proceduru


Mrljavac

ZAGREB, 14. srpnja 2008. (Hina) - Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) dogovorili su se danas da će Prijedlog zakona o strancima umjesto po hitnoj proceduri biti raspravljen i donesen u redovnom saborskom postupku, te proći dva čitanja.[PRBREAK][/PRBREAK]Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je ujedno i dopredsjednica GSV-a, izjavila je nakon današnje sjednice kako će takva odluka omogućiti da se do jeseni rasprave sve sporne odredbe toga zakona.

 

Posebice se to odnosi na odredbe koje bi strancima omogućile zapošljavanje na tri mjeseca bez radne i poslovne dozvole, kao npr. u turizmu, te zapošljavanje bez ograničenja onima koji pružaju intelektualne usluge, poput predstavnika vjerskih zajednica, sveučilišnih profesora ili novinskih dopisnika.

 

Predstavnik sindikata Krešimir Sever zauzeo se za dosljednu primjenu kvota u tom području, upozorivši kako Vlada zakone poput toga donosi na brzinu i nepromišljeno ih mijenja samo da bi ih uskladila s europskim zakonodavstvom.

 

Predstavnik poslodavaca i predsjednik GSV-a Ivica Mudrinić smatra da bi novi zakon o strancima trebao omogućiti slobodno kretanje ljudi, posebice stranaca koji žele investirati u hrvatsko gospodarstvo.

 

GSV je danas prihvatio izvješće o suzbijanju sive ekonomije u prošloj godini, pri čemu su sindikati inzistirali na potrebi pooštrenja kazni za rad na crno i neplaćanja prekovremenoga rada, rada nedjeljom i blagdanima.

 

Potpredsjednica Vlade dodala je kako su se socijalni partneri složili s ocjenom o uspješnom suzbijanje sive ekonomije, o čemu svjedoče podaci da se državni proračun bolje i učinkovitije puni, a nezaposlenost smanjuje.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija