Jump to content

Pritvaranje osumnjičenika nije u neskladu s Ustavom


Ane
 Dijeli

Ustavni sud Republike Hrvatske danas nije prihvatio prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o kaznenom postupku koja dopušta pritvaranje osumnjičenih za teža kaznena djela, ako su počinjena pod teškim okolnostima.[PRBREAK][/PRBREAK]Više predlagatelja, odvjetnika iz Zagreba, Osijeka, Splita, Rijeke i Pule, istaknulo je da iz osporene zakonske odredbe nije jasno što je glavni razlog za određivanje pritvora, kao niti njegova svrha.

 

Smatraju da je pritvor procesna mjera koja treba imati određeni cilj, pri čemu okolnosti i način izvršenja ili druge posebno teške okolnosti ne smiju biti od utjecanja za njegovo određivanje. Dodaju kako je riječ o zatvorskoj kazni prije pravomoćne presude, a ne iznimna i zaštitna mjera.

 

Predlagatelji tvrde i da se osporena odredba može izreći samovoljno i arbitrarno te da nije u suglasnosti s Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

 

Ustavni suci zauzeli su stajalište da osporena zakonska odredba nije u nesuglasnosti s odredbama Ustava na koje predlagatelji upućuju, kao i da nije u nesuglasnosti s Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija