Jump to content

Pritvoren bombaš iz britanskog veleposlanstva


Ane

Damiru Rovišanu, krivcu za eksploziju u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, određeno je 48-satno zadržavanje u pritvoru, a očekuje se da tužiteljstvo u tom roku podnese istražni zahtjev ili izravno, bez sudske istrage, optuži osumnjičenog, doznaje se u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu.[PRBREAK][/PRBREAK]Dvodnevno zadržavanje u pritvoru 28-godišnjem Rovišanu odredila je istražna sutkinja Renata Miličević i to zbog opasnosti da ne ponovi isto kazneno djelo i jer je već osuđivan.

 

Sutkinja je odluku donijela nakon jednosatnog saslušanja osumnjičenog kojega tužiteljstvo za sada tereti za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari za koja je najviša moguća kazna pet godina zatvora.

 

Rovišan je, kako je nakon saslušanja novinarima izjavio njegov branitelj Ilija Ilić, u svoju obranu izjavio da je riječ o nesretnom slučaju, odnosno da mu je ručna bomba M75 zbog nespretnog rukovanja ispala iz ruke i eksplodirala u poštanskoj sobi veleposlanstva u kojemu je radio četiri godine.

 

Bombu je Rovišan stalno držao kraj sebe jer je navodno bio u strahu od osoba s kojima se prije četiri godine potukao i koje su ga teško ozlijedile u kasinu City u zagrebačkom hotelu Esplanade, gdje je radio kao zaštitar. Ivanić nije imenovao te osobe, no poznato je da se za to na zagrebačkom Općinskom sudu vodi postupak protiv Novice Petrača, nepravomoćno osuđenog na tri i pol godine zatvora zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, i Siniše Šoše od kojeg je, po riječima Ivanića, Rovišan posebno strahovao.

 

U posljednja tri mjeseca Rovišana se, kako tvrdi odvjetnik, 'pritiskalo' da na suđenju promjeni svoj iskaz u korist optuženih. To se suđenje trebalo nastaviti sutra, ali je odgođeno jer Šoša nije uredno zaprimio sudski poziv, doznaje od Marijana Pedišića, branitelja jednog od optuženika.

 

Rovišan je bombu svakodnevno držao u svom automobilu, no na dan eksplozije na posao je iz Siska došao vlakom jer mu se automobil pokvario. Sa sobom je u ruksaku ponio bombu. Došavši u veleposlanstvo u poštanskoj je sobi vidio da se osigurač bombe "olabavio", pa ga je pokušao učvrstiti plastificiranom vrpcom. Tom prilikom bomba mu je ispala iz ruke i eksplodirala, pri čemu je lakše ranjen u nogu i izgubio svijest, prepričao je Rovišanovu obranu njegov branitelj.

 

Dodao je da je Rovišan, koji je u početku policajcima rekao da je bomba u veleposlanstvo ušla u paketu dnevnih novina, odlučio kazati istinu kada je vidio u kojemu smjeru cijeli slučaj ide i zbog "korektnog odnosa poslodavca prema njemu".

 

Apsolutno je sigurno da nije riječ o terorizmu, već o nesretnom slučaju i nestručnom rukovanju bombom, a u trenutku eksplozije bio je ugrožen jedino život mog branjenika, kazao je Ivanić, dodavši da u britanskom veleposlanstvu nisu znali da je njihov djelatnik kažnjavan.

 

Rovišan je odbacio tvrdnje policije da je 13. rujna izbjegao doći na odsluženje 16-mjesečne zatvorske kazne na koju je osuđen zbog pokušaja razbojstva nad jednim sisačkim zlatarom 1998. u Sisku.

 

Po Ivanićevim riječima, Rovišan je zbog obiteljskih razloga ranije uspio ishoditi odgodu odlaska u zatvor, no ponovni zahtjev mu je odbijen. Na sisačkom Županijskom sudu se doznaje da se on na takvu odluku Izvanraspravnog vijeća žalio, a kako o toj žalbi još nije odlučeno, rješenje o njegovom izdržavanju kazne nije ni postalo pravomoćno, pa sud policiji ni nije dao nalog za njegovim privođenjem u zatvor, kao što je to tražila Uprava za zatvorski sustav.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija