Jump to content

Proces screeninga započeo poglavljima iz obrazovanja i kulture


Ane
 Dijeli

Hrvatska je u srijedu ujutro u Bruxellesu započela postupak screeninga, analitičkog pregleda usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim za poglavlje obrazovanja i kulture.[PRBREAK][/PRBREAK]Screening je prva faza koja prethodi konkretnim pregovorima o svakom pojedinom poglavlju.

 

Na prvom uvodnom sastanku, predstavnici Europske komisije objasnit će hrvatskim i turskim pregovaračima europsko zakonodavstvo na tom području. Hrvatski pregovarač za poglavlja znanost i istraživanje je dr. Pero Lučin, a radnu skupinu za obrazovanje i kulturu predvodi dr. Peter Turčinović.

 

Hrvatska i Turska, s kojima je EU isti dan, 3. listopada, otvorila pregovore, zajedno će započinjati postupak screeninga za svako od 35 poglavlja acquis communautairea, europske pravne tečevine, na prvim, eksplanatornim sastancima, ali se u drugoj fazi screeninga postupak razdvaja.

 

Obrazovanje i osposobljavanje, kao i kultura, u nadležnosti su nacionalnih država. Europska unija nema zajedničku obrazovnu politiku, a njezina se uloga svodi na to da stvori sustav suradnje između država članica. Prema načelu supsidijarnosti, svaka zemlja članica zadržava punu odgovornost za sadržaj i organizaciju svoga obrazovnog sustava.

 

Hrvatski pregovarači očekuju da bi poglavlje kulture i obrazovanja trebalo biti lagano poglavlje u smislu zatvaranja samih pregovora, ali i ističu da je uloga ovog poglavlja puno veća jer će se trebati raditi na preobrazbi zemlje s ciljem povećanja kvalitete obrazovanja u Hrvatskoj.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija