Jump to content

Produženje roka za izdavanje rješenja invalidima za besplatnu cestarinu


Mrljavac

ZAGREB, 18. lipnja 2007. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, donio je izmjene pravilnika kojima se do 1. listopada umjesto do 1. srpnja 2007. produžava rok za izdavanje rješenja osobama s invaliditetom, a kojom im se omogućava besplatna cestarina i oslobođenje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji osobnog automobila, priopćeno je danas iz tog ministarstva.[PRBREAK][/PRBREAK]Riječ je o donošenju izmjena Pravilnika o postupku i načinu ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarine, a koja stupa na snagu objavom u Narodnim novinama. Sukladno dopunama Zakona o javnim cestama iz prosinca 2006. ova se prava odnose na osobe s 80 posto ili više postotaka tjelesnog oštećenja, odnosno osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60 posto ili više.

 

Od donošenja pravilnika 2. siječnja ove godine, do danas, Uprava cestovnog prometa tog ministarstva zaprimila je oko 23 tisuće zahtjeva. Dosad ih je riješeno oko 18.500, od kojih se oko 10 posto odnosi na ratne vojne invalide, a ostatak na civilne invalide. Tjedno se izdaje oko 800 do 900 rješenja.

 

Pravo na besplatnu cestarinu može se ostvariti samo ako je osobni automobil označen naljepnicom i ako se u osobnom automobilu nalazi osoba kojoj je izdana potvrda.

 

Postupak za izdavanje naljepnice i potvrde/smart kartice započinje predajom pisanog zahtjeva Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, Upravi cestovnog prometa, Zagreb, Prisavlje 14, uz dostavu dokaza o određenom postotku tjelesnog oštećenja. Zahtjevi se mogu predati osobno, putem pošte, faxom (01/61 95 941) ili elektroničkom poštom goran.vukelic@mmtpr.hr

 

Osoba s invaliditetom će rješenje koje joj je izdalo Ministarstvo dati na uvid djelatnicima stanice za tehnički pregled pri postupku registracije vozila, odnosno Hrvatskim autocestama kako bi ostvarila pravo na naljepnicu odnosno potvrdu/smart karticu.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija