Jump to content

Proizvođači alk. pića za vlast. potr. moraju prijaviti proizvodnju


Mrljavac
 Dijeli

RIJEKA, 10. kolovoza 2011. (Hina) - Sve fizičke osobe koje pripadaju u kategoriju malih proizvođača jakih alkoholnih pića obvezne su prijaviti nadležnoj carinarnici proizvodnju za vlastite potrebe i registrirati se u registar obveznika trošarine, upozorili su iz Carinarnice Rijeka.[PRBREAK][/PRBREAK]U pozivu upućenom svim fizičkim osobama s područja Carinarnice Rijeka, tj. iz Primorsko-goranske županije podsjeća se da je Zakon o trošarinama, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2010. uveo kategoriju malog proizvođača jakog alkoholnog pića.

 

Zakon je odredio da je takav proizvođač svaka fizička osoba ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji alkoholna pića proizvodi za vlastite potrebe, ali ne više od 20 litara čistog alkohola na godinu po domaćinstvu.

 

Svaki se takav proizvođač treba prijaviti i registrirati, a pri tome nije važno je li i vlasnik kotla za pečenje alkohola.

 

Osim toga, mali proizvođač jakog alkoholnog pića obveznik je godišnjeg paušalnog plaćanja trošarine, koju obračunava i plaća proizvođač, ovisno o veličini kotla. Za kotao zapremnine 40 do 100 litara plaćat će 100 kuna, a za kotao zapremnine veće od 100 litara plaćat će 200 kuna.

 

Ako bi ukupna proizvodnja za vlastite potrebe bila veća od 20 litara čistog alkohola na godinu po domaćinstvu, mali proizvođač jakog alkoholnog pića mora uz godišnji paušal obračunati i platiti trošarinu od 53 kune po litri čistog alkohola na količinu koja prelazi 20 litara čistog alkohola.

 

Zakonom su predviđene kazne za neovlaštenu proizvodnju jakih alkoholnih pića, odnosno za one koji se ne bi prijavili u registar obveznika trošarine, ne bi podnijeli godišnje izvješće ili ne bi platili godišnji paušal. Kazna može biti od 2000 do 10.000 kuna.

 

Među ostalim, iz Carinarnice su istaknuli da mali proizvođač može zapečatiti kotao za koji potom ne mora plaćati trošarinu te da malim proizvođačim prodaja alkoholnih pića zakonom nije dopuštena.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija