Jump to content

Proslava 500 godina Veprinačkog zakona


Svilena

IKA,25. travnja 2007.(Hina) - Znanstvenim skupom na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment u Iki pokraj Opatije danas je svečano oblilježena 500. godišnjica Veprinačkog zakona, jednog od najstarijih pravnih spisa u Hrvatskoj.[PRBREAK][/PRBREAK]Pokorovitelj skupa je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, a supokrovitelj Vlada.

 

U ime Vlade svečanosti je bila nazočna ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, koja je istaknula da je taj zakon jednako monumentalan kao i kameni spomenici. Vrijednost

je u tome što se iz njega vidi da su već u vrijeme njegova stvaranja bile njegovane temeljne vrijednosti suživota, kao što su tolerancija, poštivanje ljudskih prava i ravnopravnost, na kojima se danas temelji EU.

 

Rektor riječkog sveučilišta akademik Daniel Rukavina rekao je da zakon svjedoči o velikoj tradiciji uređenog društva na tom području. Tako velika civilizacijska dostignuća u prošlosti važna su zbog stvaranja samosvijesti kod građana, odnosno kao motiv za izgradnju društva ravnopravnog onima s najvišim civilizacijskim i kulturnim dometima.

 

Okupljene su još pozdravili veprinački župnik Đuro Puškarić, opatijski gradonačelnik Amir Muzur, predsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora Emil Tomljanović i akademik Josip Bratulić.

 

Boris Kuzmić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta u svom je predavanju govorio o sadržaju i jeziku Veprinačkog zakona. Naveo je da su u ovom aktu prvi put zakonske odredbe sastavljene na temelju

kazivanja normi običajnog prava najstarijih osoba u mjestu.

 

Zakon se sastoji od 46 članaka koji uređuju život u mjestu, od odnosa veprinačke općine i nadređene vlasti, preko općinskog ustrojstva do odredaba kaznenog prava. Po njemu, samo se za ubojstvo određuje smrtna kazna, a za sve ostale prijestupe propisane su novčane

kazne. Pisan je hrvatskom čakavštinom na glagoljici.

 

Akademik Josip Bratulić govorio je o povijesnom kontekstu nastanka ovog zakona, a akademik Stjepan Damjanović o hrvatskim srednjovjekovnim tekstovima kao izvorima za proučavanje hrvatskog jezika i književnosti.

 

Program proslave nastavlja se poslijepodne misom u veprinačkoj crkvi sv. Marka, koju će predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić, i predstavljanjem reizdanja Veprinačkog zakona s transkriptom i prijevodom izvornog teksta.

 

Gradić Veprinac nalazi se na brdu iznad Opatije, na 519 metara nadmorske visine. Prvi se put spominje krajem 14. stoljeća. Izvornik Veprinačkog zakona čuva se u Arhivi HAZU-a u Zagrebu.

 

(Hina) xdsil ydd


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija