Jump to content

Prva žena sutkinja Vrhovnog suda SAD objavila svoje povlačenje


Zex
 Dijeli

WASHINGTON - Sandra Day O'Connor, prva žena sutkinja Vrhovnog suda SAD-a i glas koji je resudio u pitanju pobačaja kao i drugim spornim pitanjima, objavila je u petak svoje povlačenje s dužnosti.[PRBREAK][/PRBREAK]"Bila je doista velika povlastica služiti kao članica uda 24 godine", napisala je 75 godina stara sutkinja predsjedniku Bushu u kratkom pismu ostavke. "Napuštam ga s golemim poštovanjem za

integritet suda i njegovu ulogu u ustavnoj strukturi".

O'Connor je članica Vrhovnog suda od 1981. godine kada ju je na to mjesto imenovao

predsjednik Ronald Reagan.

 

O'Connor je u odvojenoj kratkoj izjavi kao razloge vog povlačenja navela svoje godine te da želi provesti više vremena sa svojom obitelji.

 

Pomoćnici predsjednika SAD-a objavili su da će eorge Bush svoju izjavu dati u subotu. Ne zna se hoće li Bush objaviti i svoj izbor nasljednika sutkinje O'Connor, a očekuje se da će se pri izboru asljednika u Senatu voditi oštra bitka glede potvrde Bushovog izbora.

 

Objava povlačenja sutkinje O'Connor prvo je mirovljenje u posljednjih 11 godina u sudu koji postaje sve stariji. Njeno povlačenje predstavlja i određeno iznenađenje posebice stoga što se već mjesecima priča o umirovljenju predsjednika suda Williama Rehnquista, starog 80 godina koji boluje od raka štitnjače. Rehnquist nije dao nikakve naznake svojih planova za budućnost.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija