Jump to content

Prvi put pred sudom španjolski supersudac Garzon


Mrljavac
 Dijeli

MADRID, 17. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Španjolski sudac Baltasar Garzon, koji se proslavio pokušajima da proceusira zločine Francove diktature i zločine protiv čovječnosti počinjene i izvan njegove domovine, u utorak odgovara za zloporabu ovlasti, prema jednoj od triju optužnica koje su protiv "supersuca" podignule privatne osobe.[PRBREAK][/PRBREAK]Uz prosvjednike koji su došli podržati suca kojega smatraju junakom, bilo je istaknutih ličnosti iz međunarodnog prava i svijeta umjetnosti, poput filmskog režisera Pedra Almodovara, zatim predstavnika nevladinih udruga i članova rodbine žrtava ubijenih tijekom Španjolskog građanskog rata i Francove diktature.

 

Sve tri tužbe protiv Garzona privatne su, a ovaj tjedan odgovara na optužbe da je naredio prisluškivanje razgovora između dvojice poslovnih ljudi, uhićenih zbog navodnog podmićivanja Narodne stranke, pobjednice izbora u studenome i njihovih odvjetnika.

 

Garzon je poznat po istrazi eskadrona smrti 80-ih godina kojima se tadašnja vlada socijalista borila protiv baskijskih separatista i smatra se da je istraga pomogla stranci desnog centra da pobijedi na izborima 1996.

 

U svijetu se Garzon proslavio kada je pokušao ishoditi izručenje čileanskog diktatora Augusta Pinocheta 90-ih kako bi mu se u Španjolskoj gdje to zakon omogućuje, sudilo za zločine vojne diktature. Po istome je zakonu želio suditi odgovornima za "nestale" tijekom diktature u Argentini 70-ih, a u novije doba i zatvor Guantanamo.

 

Kritičari ga optužuju da zapravo samo voli svjetla pozornice.

 

Zamjeraju mu kopanje po prošlosti i tvrde da je prekršio zakon o amenstiji kada je naredio istragu 100.000 nestalih osoba tijekom Građanskog rata (1936- do 1939.) i diktature Francisca Franca (1939. do 1975.), što je za njega zločin protiv čovječnosti, piše agencija AFP.

 

Zbog te je istrage protiv Garzona podnesena druga tužba, no on sve optužbe odbacuje, a bude li osuđen, mogla bi mu biti izrečena 20 godišnja zabrana rada što bi značilo kraj karijere sada 56-godišnjeg suca.

 

U trećem je predmetu optužen da je odustao od istrage najveće banke Santander kada je ta banka njemu platila tečaj u New Yorku.

 

"Gorka je ironija da se Garzona goni u domovini zato što je u njoj pokušao primijeniti jednaka načela koja je uspješno promicao na međunarodnoj razini", drži Reed Brody, glasnogovornik udruge Human Rights Watch.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija