Jump to content

Pučki pravobranitelj: iako je više pritužaba, stanje se poboljšava


Mrljavac

ZAGREB, 2. travnja 2010. (Hina) - Ured pučkog pravobranitelja lani je zaprimio 1655 pisanih pritužaba, t.j. stotinjak više nego godinu dana prije (1560), no unatoč tomu ukupno je stanje bolje nego pretprošle godine jer je, među ostalim, smanjen broj osnovanih, a povećan broj neosnovanih pritužaba, navodi se u godišnjem izvješću koje je pravobranitelj Jurice Malčića podnio Hrvatskom saboru.[PRBREAK][/PRBREAK]U izvješću kojim se, kako kaže pravobranitelj, želi upozoriti na kritične točke u (ne)funkcioniranju sustava, kako bi se on unaprijedio, ističe se da je i dalje najveći problem dugotrajnost postupaka pred nadležnim tijelima.

 

Lani je u radu bilo 2114 predmeta, od čega je 1655 novozaprimljenih pritužaba. Riješena su 1633 predmeta, od toga 403 iz prijašnjih godina.

 

U izvješću na 164 stranice ističe se da učinkovitiji rad u predmetima s pritužbama ometa trajanje samih postupaka, a dijelom i činjenica da nadležna tijela ne odgovaraju pravodobno na upite pučkom pravobranitelju u zakonskom roku od mjesec dana.

 

Nepravodobnost se očituje u komunikaciji sa Središnjim uredom za upravljanje državnom imovinom, ministarstvima pravosuđa, poljoprivrede, regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, uprave, te jedinicama lokalne samouprave te Hrvatskom odvjetničkom komorom.

 

Najveći broj pritužaba odnosi se na pravosuđe (334), zatvorski sustav (213), područje radnog i službeničkog odnosa (151), mirovinskog i invalidskog osiguranja (123) i pravo na obnovu (84).

 

Lani je u usporedbi s pretprošlom godinom za 36 predmeta povećan broj pritužaba zatvorenika i pritvorenika. Od 213 pritužaba najviše ih se, kao i prijašnjih godina, odnosi na povrjedu prava na smještaj primjeren ljudskom dostojanstvu i zdravstvenim standardima, pravo na zdravstvenu zaštitu, rad, korištenje pogodnosti te premještaj.

 

Pučki pravobranitelj ponovno ističe da je prenapučenost najveći problem zatvorskog sustava i uzrok većine ograničenja ili kršenja prava osoba lišenih slobode. Po podatcima uprave za zatvorski sustav, ukupan kapacitet kaznionica i zatvora je 3351, a broj osoba koji se u njima u vrijeme pisanja izvješća nalazio bio je oko 5000, što je 149 posto popunjenosti kapaciteta.

 

U izvješću se navodi da je smanjen broj pritužaba na rad policije i prekoračenja ovlasti pri uporabe sredstava prisile. Smanjio se i broj pritužaba iz područja mirovinskog osiguranja pa ih je tako lani bilo 123, a godinu dana prije 258.

 

S druge strane građani se sve više žale pučkom pravobranitelju jer se ne provodi zakon o pravu na pristup informacijama i traže posredovanje kod nadležnih tijela koja im ne odgovaraju na takve zahtjeve.

 

Malčić zaključuje da je najveći problem u ostvarivanju prava na pristup informacijama činjenica da se tijela javne vlasti oglušuju o zahtjeve građana za informacijom, čime krše njihovo zakonsko i ustavno pravo.

 

Na rad pravosuđa lani je bilo više pritužaba (334) nego godinu dana prije (299). Građani su se najčešće žalili na ishod sudskih sporova koje u svojim pritužbama subjektivno tumače i doživljavaju kao posljedicu korupcije u pravosuđu. Nešto je manje pritužaba na dugotrajnost postupaka.

 

Broj pismenih pritužaba na rad sudova u 2009. i dalje čini oko 20 posto svih novozaprimljenih pritužaba, a broj građana koji se zbog toga žale pučkom pravobranitelju osobno ili putem elektroničke pošte mnogo je veći.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija