Jump to content

Pučki pravobranitelj upozorava na povrede prava na privatnost pacijenata


Ane

ZAGREB, 4. srpnja 2007. (Hina) - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić uputio je danas ministru zdravstva i socijalne skrbi Nevenu Ljubičiću i predsjedniku Hrvatske liječničke komore Hrvoju Minigu upozorenje i preporuku u vezi povrede prava na privatnost pacijenata.[PRBREAK][/PRBREAK]U posljednje vrijeme u medijima se zamjećuju izjave liječnika o zdravstvenom stanju pacijenata, npr. u slučaju prometnih nezgoda liječnici pobliže iznose povrede određenih organa stradalih osoba, koje ukazuje na moguću povredu prava pacijenata na privatnost, stoji u pismu.

 

Takvo je postupanje, ako je bez privole stradale osobe ili njezina zakonskog zastupnika, protivno članku 37. Ustava ("Svakom se jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka").

 

Malčić stoga ističe obvezu propisanu Zakonom o liječništvu da liječnik sve što sazna o pacijentovu zdravstvenu stanju mora čuvati kao liječničku tajnu, koju može otkriti samo uz odobrenje pacijenta, roditelja ili skrbnika za malodobne osobe, a u slučaju njegove psihičke nesposobnosti ili smrti, uz odobrenje uže obitelji, skrbnika ili zakonskog zastupnika.

 

Takvo postupanje nije sukladno ni Kodeksu medicinske etike i deontologije koji nalaže da je liječnik dužan čuvati liječničku tajnu i pred bolesnikovim bližnjima, ako to bolesnik želi, a i nakon njegove smrti, osim u slučaju kad bi čuvanjem tajne ugrozio život i zdravlja drugih ljudi.

 

Zakonom o zaštiti prava pacijenata također se jamči pravo na povjerljivost i privatnost pacijenta, a svi podaci o zdravstvenom njegovu stanju su profesionalna tajna i mogu se davati samo onima koje je pacijent ovlastio.

 

Liječnici su dužni primjenjivati i Zakon o zaštiti osobnih podataka kojim se jamči zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju tih podataka.

 

Malčić posebno ističe da bi pravo na zaštitu privatnosti pacijenta trebalo biti iznad prava na pristup informacijama.

 

Stoga poziva Ljubičića i Miniga da upozore liječnike da su prije davanja izjave medijima dužni od pacijenta, odnosno njegova zakonskog zastupnika ili člana uže obitelji, pribaviti odobrenje za davanje informacije o njegovu zdravstvenom stanju.

 

Cijeneći značaj prava na pristup informacija, pučki pravobranitelj preporuča da se u takvim situacijama daju samo načelne informacije, bez navođenja pacijentovih osobnih podataka, primjerice da je nastala "lakša ili teža tjelesna ozljeda", bez isticanja prognoze o mogućem ishodu liječenja.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija