Jump to content

Pupovac i Radin traže zakon o besplatnoj pravnoj pomoći


Zex

ZAGREB,9. ožujka 2007.(Hina) - Zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac i Furio Radin Vladu su danas pozvali da žurno predloži zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i revidira plan zapošljavanja u državnoj službi.[PRBREAK][/PRBREAK]Pupovac je, na konferenciji za novinare, rekao kako mu je nejasno zašto Vlada u saborsku proceduru nije uputila tekst o besplatnoj pravnoj pomoći, iako je prva verzija tog zakona bila gotova još 2005.

 

Upozorio je da je riječ o dijelu europske pravne stečevine, s kojom Hrvatska mora uskladiti svoje zakone.

 

Ustvrdio je da je građanima lošeg imovinskog stanja, zbog previsokih odvjetničkih tarifa, ograničena i bitno smanjena mogućnost pristupa sudovima.

 

Pupovac je Vladu pozvao da zakon žurno uputi Saboru, a založio se i da se ukine monopol Odvjetničke komore, a odvjetnicima dade mogućnost da sami ugovaraju cijenu svojih usluga.

 

Radin je, pak, ocijenio da je Središnji državni ured za upravu u planu zapošljavanja za 2007. predvidio premalo radnih mjesta u državnoj službi za pripadnike nacionalnih manjina.

 

Ustvrdio je da je u državnoj službi i do sada zapošljavano manje pripadnika manjina nego što to predviđa Ustavni zakon.

 

"Predloženi korektiv daleko je ispod minimuma koji bi se mogao smatrati zadovoljavajućim", rekao je Radin.

 

Apelirao je da se predloženi plan revidira te da se "razbije atmosfera iz 1990-ih, po kojoj je pripadnost nacionalnoj manjini pokazatelj diskriminacije, a ne posebnog položaja".

 

Manjinski zastupnici još jednom su se požalili na HTV koja, kažu, sustavno bojkotira njihov rad.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija