Jump to content

Radni sastanci ministrice pravosuđa


Ane
 Dijeli

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt održala je jučer radni sastanak sa šefom misije OESS-a u Hrvatskoj, ambasadorom Jorgeom Fuentesom i predstavnicom Hrvatskog novinarskog društva Gordanom Grbić te predstavila izmjene Kaznenog zakona koji se odnose na tzv. novinarsku klevetu. Ministrica je primila u nastupni posjet gospođu Oana Cristinu Popu, novu veleposlanicu Rumunjske u RH.[PRBREAK][/PRBREAK]Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt održala je dana 22. studenog 2005. godine sastanak sa šefom misije OESS-a u Hrvatskoj, ambasadorom Jorgeom Fuentesom i predstavnicom Hrvatskog novinarskog društva Gordanom Grbić.

 

Ministrica je na sastanku predstavila izmjene Kaznenog zakona koji se odnose na tzv. novinarsku klevetu, a koje će u tijeku ovog tjedna biti upućene u Vladu RH. Radi se o ukidanju kazne zatvora za kazneno djelo uvrede i klevete, te za još dvadeset kaznenih djela iz drugih glava Kaznenog zakona.

 

Budući da nakon posljednje promjene Kaznenog zakona iz 2004. godine, koje se odnose na kaznena djela protiv časti i ugleda u znanstvenom, književnom, umjetničkom dijelu ili javnoj informaciji, u obavljanju službene dužnosti, političke ili druge javne ili društvene djelatnosti ili u novinarskom poslu, nisu u sudskoj praksi primjenjivani u skladu s namjerom zakonodavca, sada se predlaže izostavljanje izuzetaka iz članka 203. Kaznenog zakona, kada se radi o ponašanju koje je imalo za cilj samo naškoditi nečijoj časti i ugledu.

 

Prema tome, ako predložene promjene budu usvojene, dosadašnja de facto kriminalizacija novinarske klevete bit će pravno nedvojbena. Stoga, prema izmijenjenom Kaznenom zakonu nema više kaznenog djela protiv časti i ugleda u obavljanju novinarskog posla.

 

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt primila je jučer u nastupni posjet i novu veleposlanicu Rumunjske u Republici Hrvatskoj gospođu Oana Cristinu Pop.

 

Ministrica Škare Ožbolt i veleposlanica Pop razgovarale su o daljnjoj suradnji na području pravosuđa između Republike Hrvatske i Rumunjske, posebno s obzirom na iskustva Rumunjske u pregovorima za pristupanje Europskoj Uniji.

 

Ministrica pravosuđa istakla je da je reforma pravosuđa također politički kriterij za ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. Dogovoreno je da se organizira posjet stručnjaka Ministarstva pravosuđa Bukureštu gdje bi im rumunjski pregovarači prenijeli iskustva o pregovorima Rumunjske i Europske Unije.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija